Burna noć: 226 alkoholisanih vozača

To je treća takva akcija saobraćajne policije u Beogradu za manje od mesec dana, a broj otkrivenih vozača pod dejstvom alkohola je i dalje velik, što pokazuje da sva upozorenja saobraćanje policije nisu pomogla, kao ni represivne mere.

Manji broj otkrivenih pijanih nego u prethodne dve akcije je, verovatno, posledica i činjenice da je ova protekle noći obavljena na manjem broju punktova nego ranije, ali delom i delimičnog podizanja svesti vozača i saznanja da su policijske kontrole učestale.

Jer, ono što je bilo uočljivo, jeste da među prekršiocima nije bilo puno vozača u stanju teškog pijanstva, uglavnom se radilo o lakom, za šta je predviđena samo novčana kazna od 5.000 dinara.

Zamenik načelnika beogradske saobraćajne policije Zlatko Belencan izjavio je FoNetu da je od početka godine u glavnom gradu 96 osoba poginulo u saobraćajnim nesrećama i da će, kako bi se taj broj smanjio, akcija pojačane kontrole biti nastavljena.

On je podsetio da je u prvoj akciji, sprovedenoj početkom oktobra, otkriveno 311 vozača pod dejstvom alkohola, od kojih je 21 odveden na trežnjenje u policijske stanice, a u sledećoj 326, od kojih su čak 43 imala više od 1,2 promila alkohola u krvi i morali su biti zadržani do istrežnjenja.

Belencan je rekao da se akcije pojačane kontrole u Beogradu sprovode u "koncentričnim krugovima", tako da je prekršiocima mala šansa da izbegnu kontrole, u što se ekipa FoNeta koja je provela noć sa saobraćajcima i uverila.

Za prvih 15 minuta akcije, koja je trajala od 01:00 do 06:00, saobraćajci su samo na Slaviji otkrili dvojicu vozača sa više od 1,2 promila alkohola i odveli ih na trežnjenje.

Patrola na Trgu Nikole Pašića je za dva sata otkrila 13 vozača koji su imali više alkohola u krvi od dozvoljenih 0,3 promila.

Slično je bilo i ispod Mostarske petlje, gde viđen i prizor kako vozač, kad mu je otkriveno da je pijan, napisana prijava i naređeno da ne sme da nastavi da dalje vozi, izašao iz automobila, seo pored i zajedno sa suvozačem nastavio da pije pivo čekajući da neko dođe po njega.

Pune ruke posla, jer pisanje prijave zahteva određenu proceduru i vreme, imala je i patrola u Pariskoj ulici, jer su tim pravcem prolazili vozači koji se vraćaju iz Savamale, gde su trenutno najpopularnija mesta za provod.

Dešavalo se i da za volanom sva tri automobila koje patrola odjednom zaustavi vozači budu pod dejstvom alkohola, a neretko su među njima i žene.

Većina kod kojih je otkriveno više alkohola u krvi od dozvoljenog je, na rutinsko pitanje policije odgovarala da nisu pili ništa, ili "jedno piće", a jedan kod kojeg je otkriveno više od jednog promila, odgovorio je je da je popio "samo malo 'pils' pivo".

Bilo je i vozača koji su odbijali da stanu, pa su policajci za njima kretali u poteru da bi ih zaustavili, a ispostavilo se da su u svim tim slučajevima vozači bili pijani.

Vozač "punta" koji je odbio da se na znak policije zaustavi kod Bogoslovije, prošao je potom, kroz tri crvena svetla, a kada ga je viši policijski inspektor Vlado Pavlović sustigao, ispostavilo se da je osamnaestogodišnjak, pored pijanstva, i mlad vozač koji je tek položio ispit i nema pravo vožnje noću.

Vozač automobila švedskih registracija, državljanin Srbije, kada je video da će ga policija zaustaviti u Nemanjinoj ulici, skrenuo je u jednosmernu Sarajevsku, u suprotnom smeru, pokušavajući da pobegne, ali je ubrzo zaustavljen i izmerena su mu 0,92 promila.

On i saputnici bili su u čudu kada ih je, ubrzo po skretanju u zabranjeni smer, opkolilo nekoliko policijskih automobila, a zbog počinjenih više prekršaja, od kojih i dva teška, čeka ga i poprilična kazna.

Beogradskim saobraćajcima protekle noći su pomagale i kolege iz okolnih gradova, jer ih je nedovoljno za akciju tog obima.

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Slobodan Malešić najavio je da će se akcija pojačane kontrole vozača, i u Beogradu, ali će se ići i u druge gradove, gde se primeti učestalost saobraćajnih nesreća koje uzrokuju vozači pod dejstvom alkohola.

Izvor: 24sata

Pogledajte još