Izbori na Kosovu: Albanci preuzimaju vlast i na severu?

On navodi da protivnici izbora zastrašuju građane.

„Građani su primetili ljude koje nikad nisu viđali u Kosovskoj Mitrovici, a među njima i Mladena Obradovića iz pokreta Obraz. Oni ljude koji pokušavaju da glasaju psuju, pogrdno im dobacuju i prete im a sve se to dešava ispred pripadnika Kosovske policije koji ne reaguju iako je zakonom predviđeno da 100 metara od biračkog mesta niko ne sme biti prisutan niti se sme remetiti javni red i mir“, kaže Pantić.

Pantić kaže da takva atmosfera utiče na izlaznost i da je po podacima kojima on raspolaže, na izbore u Kosovskoj Mitrovici izašlo je oko 70 posto Albanaca i Srba svega 30 posto pa da je potpuno realan scenario da Albanci preuzmu vlast i u opštinama na severu.

„Zaista mi nije jasno kakav motiv i kakav je zajednički interes Marka Jakšića i Hašima Tačija da Srbi ne izađu na izbore. Za Hašima Tačija znam da ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji i da nas na severu protera kao što je to učinio sa 250 hiljada Srba južno od Ibra, ali ne znam koji je interes Marka Jakšića
“, zaključuje Pantić.

Mediji u Srbiji javljaju da ekstremni desničari ometaju normalno glasanje, a među njima su najekstremniji Obraz, Dveri, "Četnici iz Valjeva", grupa "Artemijevaca", kao i grupe sa obeležjima DSS-a.

Prema medijskim informacijama sa terena, ekstremisti presreću starce i žene koji idu ka biralištima i prete im. Vođa "Obraza" Mladen Obradović se nalazi na Kosovu gde sa grupom svojih ljudi snima prilaz biralištima. Mediji prenose da grupa u kojoj je Obradović trenutno nikog ne tuče, ali su otvorili lap top, postavili kamere i snimaju svakoga ko priđe da glasa.

Beta, B92

Pogledajte još