20 Tviter profila koji će vas učiniti pametnijim

Prema podacima iz istraživanja sprovedenog prošlog meseca, na Tviteru postoji preko 218 miliona aktivnih korisnika, a mnogi od njih vas mogu poučiti raznim zanimljivostima iz područja nauke, tehnologije, ljudskih prava, ekologij.

1. Mental Floss

Ovaj profil je produžetak istoimenog časopisa, a služi otkrivanju manje poznatih činjenica iz raznih područja, bilo da se radi o popularnoj kulturi, sportu, nauci.

2. Google Facts

Google Facts ipak nije povezan sa kompanijom Gugl, iako bi mnogi to pomislili. Činjenice koje se objavljuju na ovom profilu stvarne su i neretko šokantne.

3. Nil de Gras Tajson

Neil deGrasse Tyson uvaženi je američki astrofizičar. On "tvituje" naučne činjenice, a često odgovara i na neka vrlo zanimljiva pitanja.

4. Džoan Manaster

Ona je zaljubljenica u umetnost ali je završila biologiju. Objavljuje zabavne, inspišuće i prosečnom čitaocu razumljive informacije.

5. Džulijana Rotič

Rotič je izvršna direktorka Ushahidija, neprofitne kompanije koja se bavi razvijanjem softvera za prikupljanje informacija, vizualizaciju i izradu raznih mapa. Ova Kenijka na svom profilu objavljuje informacije o razvoju svetske tehnologije i problemima u Africi.

6. TEDTalks

Šire informacije koje to zaslužuju, najčešće u obliku intervjua sa stručnjacima iz raznih područja.

7. NASA

The National Aeronautics and Space Administration (NASA) deo je Vlade SAD-a zadužen za istraživanje svemira, pa stoga na svom Tviter profilu objavljuju novosti o raznim projektima kojima se bave.

8. DARPA

The Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) deo je američkog Ministarstva obrane. Bave se razvojem novih vojnih tehnologija, a s njima možete da komunicirate odgovaranjem na zanimljiva pitanja koja postavljaju, a možete da saznate i zanimljivosti o robotu ARM kog trenutno razvijaju.

9. Melinda Gejts

Melinda je jedna od osoba na čelu humanitarne organizacije Bill & Melinda Gates, a zalaže se za širenje svesnosti o ljudskim pravima. Prateći njen profil, možete vrlo lako dobiti uvid u tekuća zbivanja u svetu po tom pitanju, kao i planove novih akcija.

10. Brajan Solis

Brajan Solis je analitičar, sociolog i futurista, a njegovi "tvitovi" se obično baziraju na odnosu proizvođač-potrošač i strategijama društvenih medija.

11. Elon Musk

Ovaj direktor i glavni dizajner SpaceX-a, izvršni direktor Tesla Motorsa i predsednik SolarCityja obaveštava vas o raznim statistikama i činjenicama iz sveta nauke i tehnologija, a uz to je i poprilično duhovit.

12. Marija Popova

Marija vodi Brainpickings, vrlo popularan blog koji pokriva mnogo područja i tema. Njen profil je zanimljivo mesto na kom objavljuje različite zanimljive stvari na koje naiđe surfujući po internetu.

13. Sali Rajd Sajens

Sali Rajd, koja je preminula ove godine, bila je prva žena u svemiru. Osnovala je organizaciju Sali Rajd Sajdens kojoj je glavni zadatak da decu zainteresuje za nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, a njen Tviter profil donosi novosti iz svih tih područja.

14. Random Facts

Kao što mu ime govori, ovaj profil služi za objavljivanje nasumičnih, zanimljivih i uglavnom manje poznatih činjenica.

15. CERN

Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) odgovorna je za najveći svetski laboratorij za istraživanja na području fizike, a tamo je nedavno otkriven i Higgsov bozon. Za nove informacije iz sveta fizike, pratite @CERN, a slobodno im postavite i razna pitanja.

16. Dženifer Preston

Dženifer piše za The New York Times o tehnologiji, društvenim medijima i politici, a o svim tim temama redovno izveštava i na svom Tviter profilu.

17. Glorija Stajnem

Aktivistkinju, spisateljicu i feministkinju Gloriju Steinem svakako treba pratiti ako želite da naučite nešto novo o ljudskim pravima i značajnim organizacijama.

18. Dipak Čopra

Čopra je pisac, govornik i specijalista za alternativnu medicinu, a putem njegovih "tvitova" možete mnogo da saznate o meditaciji, svesti, osećanjima i slično.

19. Sem Heris

Ovaj neuronaučnik i pisac promoviše znanje i sekularno promišljanje u društvu. "Tvituje" o pisanju, slobodnoj volji i religiji, a neretko se upušta i u inteligentne debate.

20. OMG Facts

Upravo ono što i očekujete: uzbudljive, čudne i manje poznate činjenice. Nije ni čudo što ovaj profil prati preko četiri miliona korisnika Tvitera.

Izvor: 24sata

Pogledajte još