"Tesla iz Berana" kroti divlju struju (VIDEO)

Izum energetičara Ranka Delevića (62) iz Berana mogao bi da, ako bude više preduzetničkog duha kod naših ljudi, uskoro postane prisutan u svakom domaćinstvu. On je, sa elektorinženjerom iz Berana Radomanom Obradovićem, u Zavodu za intelektualnu svojinu u Beogradu krajem 2009. uspeo da patentira "zaštitni uređaj od potencijala na nultom provodniku", prenose Novosti.

Za običan svet, mali, crveni uređaj, "oklopljen" plastikom, može se krstiti i kao zaštitni uređaj od "prenapona", odnosno strujnog udara, i "crkavanja" elektrouređaja u domaćinstvima.

"Strujni udar se javlja kada se onaj četvrti, takozvani nulti provodnik (žica) prekine usled havarije u mrežama posle čega se u utičnici, gde je napon od 220 volti, javlja međufazni napon od 380 volti i dolazi do pregorevanja, odnosno havarije uređaja i štete koja po pravilu nije mala, posebno u ovim teškim vremenima",
pojašnjava Ranko.

"Aparat koji smo mi proizveli u tom momentu inicira 'fidovu sklopku' koja isključuje struju u celom domaćinstvu. Dokle god se mreža ne dovede u stanje ispravnosti, sklopka se ne može uključiti, pa tako ni elektrouređaji. Naš aparat ima dve karakteristike - ne dozvoljava da elektrouređaji stradaju od visokog napona, a potom opominje da se završi posao", priča kroz osmeh Ranko, koji podseća da je procedura registracije patenta u Beogradu trajala tri godine.

"Proveravano je da li takav aparat postoji bilo gde u svetu. Kada je ispitano da ne postoji nigde, dobili smo rešenje o priznanju patenta od Zavoda za intelektualnu svojinu u Beogradu. Naše rešenje zaštite skupih uređaja u domaćinstvima, ali i u poslovnim prostorima, vrlo je jednostavno i biće u prodaji po niskoj ceni, 3-4 evra! Uređaj imam u kući, testiran je, efikasan. Neće imati rok trajanja. Sastavljen je od dva elektronska elementa. Sam radi, nema rezervnog napajanja, reaguje na svaki kvar u mreži", "raportira" Ranko.

Uprkos efikasnosti ovog "ubice" prejake struje, uređaja nema u prodaji niti serijskoj proizvodnji.

"Imali smo neke pregovore u Vojvodini, ali stvar stoji. Duga je to priča", smeška se Ranko, koji je pre tri godine nagrađen priznanjem Privredne komore Crne Gore za inovativnost za idejno rešenje i izgradnju mikroelektrane Rujanac, koju je sam projektovao, izgradio i instalirao na planini Konjsko, iznad Berana.

Zahvaljujući trudu i ne baš malim ulaganjima njihovog Ranka, na katunu, na nadmorskoj visini od 1.600 metara, već tri godine u redovnoj proizvodnji je elektrana snage 15 kilovata. Osvetljava desetak "stanova" na katunu i pokreće sve elektrouređaje.

"Po 24 sata dnevno, ako treba. Može, po potrebi, i da se premesti tamo gde će raditi punim kapacitetom", dodaje Ranko, koji je turbinu tešku oko 300 kilograma morao da iz svoje radionice iznese na planinu, izgradi dve prostorije za njen smeštaj, instalira oko 340 metara cevovoda na Konjskoj reci, na rukavcu Rujanac, gde voda na turbinu pada sa visine od 34 metra.

"Sistem rada elektrane mogu kontrolisati i mobilnim telefonom", priča Ranko, koji kaže da na severu Crne Gore ima dosta malih rečica, koje nisu velike snage, ali su bitne za razvoj sela, poljoprivrede...

"Bogom su date za gradnju mikroelektrana, a na njima se kasnije mogu praviti i ribnjaci. Baš jedan moj rođak gore, na Konjskom, pravi sličan. Ove elektrane će znatno promeniti način života", priča zadovoljno Tesla sa Buča, koji je prvu mikroelektranu na planini napravio davne 1968. godine, što je bilo dovoljno da bi imao svetla u staroj babinoj kolibi.

Danas je dogurao do elektrane, a uskoro bi mogao postati i "čuvar" mnogih domaćinstava, odnosno elektrouređaja u njima od visokog napona.

Izvor: b92

Pogledajte još