Seksi surogati - kako se reklamiraju jajne ćelije

Kontroverzni sajt za surogat majke: Reklamiraju jajne ćelije u seksi pozama
Foto: Premier Egg Donors

Kada se krene u upoznavanja ovog sajta, nailazi se na donatorke jajnih ćelija u veoma provokativnim pozama, pa posetilac lako može da pomisli da je zalutao na neki sajt za provodadžisanje.

Bari i Toni Druvit Barlou, koji su u međuvremenu postali roditelji još troje dece, pre pomenutog sajta osnovali su u Kaliforniji ispostavu "Britanskog surogat centra", čija je centrala u Eseksu, u Velikoj Britaniji.

Sada su ovu organizaciju spojili sa onlajn ponudom jajnih ćelija, a donatorke iz nekadašnjeg Centra postale su deo "Prvoklasnih donatorki jajnih ćelija".

Američko tržište sjajno je reagovalo na ovakvu ponudu. Među donatorkama na sajtu se nalazi i 12 žena iz Velike Britanije, modela i parlamentarnih istraživača.

Nesvakidašnju promociju žena koje su donirale svoje jajne ćelije jedna od njih je prokomentarisala.

- Želim da ljudima dam ono što imam. Lepo dete je najveći dar.

Javnost u Britaniji je na sve ovo burno reagovala. Organizacija za plodnost i embriologiju suprostavila se ovakvoj praksi. Britanski zakon nalaže da se indentitet donatorki zaštiti i ne otkriva u javnosti, a sva odgovornost za iznošenje detalja pripada klinici na kojoj su ćelije donirane.

- Na fotografijama mogu da se vide veoma provokativne poze. Imajući u vidu namenu sajta, sve ovo je veoma neukusno. Ovo je nešto što Organizacija za plodnost i embriologiju ne sme da dopusti. Sve je u suprotnosti sa praksom u Britaniji- prokomentarisala je Laura Vitdžens, izvršni direktor Nacionalnog fonda dobrotvornih donacija.

Provokativna poza i detaljne informacije mogu da pronađu i ispod fotografije ove donatorke

Prepreka primedbama iz Britanije jeste činjenica da je sajt vezan za tržište u SAD.

Bari i Toni Druvit Barlou su kao prednost toga što se donacija obavlja u Americi naveli sledeće. U Velikoj Britaniji se usluge surogat majke plaćaju 15 hiljada funti, u Americi 20 hiljada više. Donatori jajnih ćelija u Britaniji primaju samo 750 funti, u SAD od 16 do 32 hiljade funti.

Donacija se obavlja na sledeći način. Britanski surogat centar organizuje donaciju na ovlašćenim klinikama, a žene postaju deo promocije na sajtu.

Na optužbe britanskih organizacije Bari je odgovorio.

- Čak 95 posto donatroki je iz Amerike i usluge su namenjene parovima koji su uključeni u proces veštačke oplodnje. Organizacija za plodnost i embriologiju nema nadležnost u Americi. Ako žene iz Britanije hoće da se reklamiraju kao surogat majke, što je protivzakonito u Britaniji, ili žele da doniraju jajne ćelije parovima u SAD, to mogu da urade. Svi naši postupci su u skladu sa zakonom.

Organizacija je istakla da je Britanski surogat centar od nje dobio licencu pod pristankom da poštuje zakon o poverljivosti.

Izvor: Blic Žena

Pogledajte još