Skupština danas raspravlja o setu pravosudnih zakona

Poslanike čeka ukupno 43 zakonska predloga i međunarodnih sporazuma, a među njima je i set zakona iz oblasti pravosuđa. Debatovaće se o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava, koji će se primenjivati od 1. januara 2014. godine.

Novi zakon predviđa povećanje broja osnovnih sudova sa 34 na 66 i redukovanje broja sudskih jedinica, budući da su se one, kako je navedeno u obrazloženju zakona, pokazale kao neracionalno rešenje. Došlo je i do izmene teritorijalne organizacije osnovnih javnih tužilaštava koja prati teritorijalnu organizaciju osnovnih sudova.

Novom teritorijalnom organizacijom osnovnih sudova i javnih tužilaštava biće omogućen lakši pristup pravdi građanima s jedne strane, kao i efikasnije obavljanje poslova osnovnih javnih tužilaštava koji se pre svega odnose na gonjenje učinioca krivičnih dela.

Prema važećem Zakonu, u Srbiji trenutno postoje samo 34 osnovna suda, u okviru kojih postoji veliki broj sudskih jedinica, a imajući u vidu činjenicu da su se krivični postupci i većina parničnih postupaka vodili u sedištu suda, to je stvaralo velike probleme i troškove, kako strankama, tako i drugim učesnicima u postupku, a naročito advokatima, vezanim za dolazak na suđenje.
 
Po važećem zakonu, veći broj mesta u Srbiji ostao je bez svog suda što, kako je navedeno, svakako nije opravdano, imajući u vidu broj stanovnika u tim mestima, kao i tradiciju, budući da su ta mesta uvek imala sud.

Izvor: Blic

Pogledajte još