Strani mediji o izborima na Kosovu

Agencije i mediji navode da bi slab odziv Srba mogao da ugrozi kredibilitet izbora i zada udarac Vladi Srbije koja je pozvala kosovske Srbe da izadju na glasanje.

"Izbori na Kosovu, za koje se Zapad nada da će pomoći integrisanju (kosovskih) Srba i Albanaca, obeleženi su otvorenom kampanjom zastrašivanja koju sprovode tvrdokorni Srbi, podrivajući sporazum koji su, uz posredovanje EU, postigle balkanska zemlja i njen bivši vladar Srbija", prenosi Rojters.

BBC ocenjuje da izbori, "u slučaju slabog odziva Srba, neće imati velikog kredibiliteta, a zadaće i udarac Vladi Srbije, koja je mnogo uložila u normalizaciju odnosa s Prištinom" i koja ima "znatan uticaj na Srbe na severu Kosova, od kojih mnogi rade u srpskim javnim službama".

Mada su i Beograd i Priština pozivali birače na glasanje, na taj poziv je uglavnom odgovorila albanska većina, ali ne i srpska manjina na Kosovu, koja odbija da prizna nezavisnost Kosova, navodi britanska televizijska mreža.

"Kosovski Srbi su se brinuli da će, ukoliko glasaju, dati legitimitet nezavisnoj državi Kosovo",
objašnjava BBC.

Britanski list "Independent", u izveštaju o izborima na Kosovu, kaže da su bili obeleženi kampanjom zastrašivanja birača i da se čini da je "plan, postignut uz posredovanje EU, o integrisanju kosovskih Srba u ostatak Kosova na putu da propadne, posle napada maskiranih ljudi na biračko mesto na severu, gde vlada anarhija".

"Srbija nikad nije prihvatila nezavisnost koju je Kosovo proglasilo 2008, ali da bi dobila zeleno svetlo za pristupne pregovore sa EU, pristala je početkom godine da dozvoli da lokalni izbori koje organizuje Priština budu prvi put održani i u enklavi na severu Kosova, gde su Srbi većina", piše "Independent".

Primećujući da se taj plan suočio sa otporom mnogih meštana, britanski dnevnik navodi da se kosovski Srbi osećaju kao da ih je Beograd napustio i smatraju izbore prećutnim priznanjem nezavisnosti Kosova.

List navodi da su razlozi za taj otpor i materijalne prirode pošto je Beograd, u skladu s Briselskim sporazumom, obećao da će prestati da finansira sever Kosova, gde su mnogi kosovski Srbi zaposleni u javnim službama dobijali plate i od Prištine i od Beograda i gde skoro niko ne plaća porez.

"Šverc i drugi vidovi organizovanog kriminala dodatno doprinose atmosferi bezakonja. Ubistvo jednog carinika EU, na koga su u septembru pucali nepoznati napadači, pokazuje da će se Kosovo i međunarodna zajednica suočiti sa ogromnim izazovom u pokušaju da uspostave normalne institucije posle izbora", navodi londonski dnevnik.

"Independent" prenosi da neki analitičari smatraju da bojkot izbora predstavlja katastrofu za EU i kraj Briselskog sporazuma, dok su drugi uvereni da će, s obzirom da i Beograd i Priština i EU očajnički žele da prikažu izbore kao uspešne, biti velikih pritisaka da se prenebregne otpor na severu.

Nasilje, zastrašivanje i nepravilnosti, u opštoj klimi napetosti - ovako italijanska agencija ANSA opisuje izbore na severu Kosova.

Ovakva attmosfera posledica je "snažnog neprijateljstva koje ekstremistički i ultranacionalistički Srbi pokazuju prema bilo kom obliku dijaloga i normalizacije odnosa sa Prištinom", ocenjuje ANSA.

Italijanska agencija navodi da je integracija Srba na severu Kosova ključna za uspeh dogovora Beograda i Prištine iz aprila ove godine, postignut uz posredovanje EU, ali smatra da je "prvi veliki test na terenu izgleda propao, što potvrđuje snažan međuetnički sukob između Srba i Albanaca".

Iste ocene navodi i američka agencija AP, koja piše da je integracija Srba u politički život Kosova ključni element sporazuma Srbije i Kosova, kojim bi sporovi trebalo da budu razrešeni, a fondovi Evropske unije odblokirani.

AP navodi da se čini da događaji na izborima pokazuju da Srbija nije uspela da zaustavi prkos Srba na Kosovu, naročito na severu, gde čine većinu.

Agencija Frans pres ocenila je da je izbore obeležilo nasilje među Srbima, pogotovo u Kosovskoj Mirovici gde je glasanje prekinuto, kao i mala izlaznost u srpskim oblastima i da će to kompromitovati cilj ovih izbora "smatranih testom" za spovođenje Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Celog izbornog dana, u Mitrovici su desničarske grupe Srba odvraćale i "vređale" one koji su pošli na glasanje.

"Glasanje je bilo test za sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a EU je pažljivo posmatrala proces", piše AFP.


B92

Pogledajte još