CIK nema rezultate za srpske opštine

Ona je rekla da će odluku doneti kada dobije sav izborni materijal, a prema njenim rečima materijal je oštećen samo na biralištima u školi Sveti Sava u Mitrovici.

OEBS je ranije naveo da je sav materijal iz Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana pod nadzorom te organizacije, dok je materijal iz severne Mitrovice tokom večeri prebačen u južnu.

Kako je saopštio OEBS, "izborni proces bio je uspešan na celom severu do 17 časova, do napada koja su usledila na tri biračka mesta u severnom delu Kosovske Mitrovice" i ta organizacija nije tražila poništavanje izbora.

Politički predstavnici Srbije su zatražili još sinoć da se ponište i ponove izbori na severu Kosova, a Oliver Ivanović je to ponovio i jutros uz stav da bi to trebalo učiniti "u dogledno vreme".

Direktor vladine Kancelarije za medije kaže da niko ne bi mogao da prihvati rezultate izbora na severu KiM i dodaje da je ključ sada u rukama Brisela.

CIK je danas saopštila nezvanične rezultate lokalnih izbora, ali bez podataka iz četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova - Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Gradonačelnici u 10 opština na Kosovu izabrani su u prvom krugu, dok će u ostalih 25 opština biti održan drugi krug glasanja, saopštila je CIK.

U prvom krugu glasanja izabrani su predsednici opština Glogovac, Kosovo Polje, Dečani, Istok, Kačanik, Podujevo, Srbica, Štimlje, Mamuša i General Janković.

U Glogovcu, Kačaniku, Srbici i Štimlju pobedio je kandidat Demokratske partije Kosova (DPK), u Kosovu Polju, Istoku i Podujevu kandidat Demokratskog saveza Kosova (DSK), u Dečanima kandidat Alijanse za budućnost Kosova (AZB), Mamuši predstavnik Turske narodne stranke Kosova i u General Jankoviću nezavisni kandidat Refki Suma.

U opštini Štrpce u drugi krug ulaze kandidati SLS i GIS, u Suvoj Reci DSK i DPK, Uroševacu DPK i DSK, Vitini DSK i DPK, Vučitrnu DPK i DSK, Mališevu Građanska incijativa Mališevo i DSK, u Juniku AZBK i DSK, u Gračanici GIS i Savez kosovskih Srba, Ranilugu GIS i Srpska narodna partija Kosova, Partešu SLS i GIS i u Klokot GIS i SLS.

U drugi krug izbora su se kvalifikovali kandidati DPK, DSK, AZBK, Alijanse novo Kosovo (ANK), Samostalne liberalne stranke (SLS), Građanske inicijativa "Srpska" (GIS), Savez kosovskih Srba i Srpska narodna partija Kosova.

Za drugi krug u opštini Djakovica su se kvalifikovali kandidati ANK i AZBK, u Gnjilanu DSK i DPK, u Dragašu DPK i DSK, u Klini DPK i DSK, Kamnici DSK i DPK, Mitrovici DPK i AKR, Ljipljanu DSK i DPK, Novom Brdu DSK GIS.

U opštini Obilić u drugom krugu nadmetaće se kandidati DSK i AZBK, u Orahovacu DPK i AZBK, Peći DSK i AZBK, Prištini DSK i pokret Samoopredeljenje, a u Prizrenu kadndidati DPK i DSK.

B92

Pogledajte još