Ovu hranu morate da zavolite

Mnogi od nas imaju listu namirnica koje ne vole da jedu, ali upravo one sardže potrebne hranljive sastojke za skladno funkcionisanje organizma, stoga je važno da "zavolite" i hranu koja vam se ne sviđa.

Pečurke

Osim ako niste alergični nemojte da izbegavate pečurke. Potrudite se da postanu redovan deo vaše ishrane jer su pečurke bogate proteinima, vitaminima B i D.

Celer

Celer je povrće bogato vitaminom K, kalijumom i folnom kiselinom. Ovo povrće je poznato i po tome što snižava krvni pritisak, a ne sadrži mnogo kalorija.

Prokelj

Prokelj je bogat vitaminom K, C i omega-3 masnim kiselinama. Pomaže u borbi protiv malignih oboljenja. Birajte uvek svež prokelj i nikada ga nemojte prekuvati.

Riba

Ukoliko vas odbijaju miris, oblik ili činjenica da je riba puna kostiju, to jednostavno morate da prevaziđete. Riba je izvor proteina i omega-3 masnih kiselina, veoma korisnih za dobro funkcionisanje srca i mozga.

(old_image)

Paradajz

Neki ljudi ne vole svež paradajz, ali srećom nemaju problem da ga jedu u sosu ili u kuvanoj varijanti. Srećom po njih jer naučnici tvrde da se antioksidant likopen bolje apsorbuje u organizmu kada se paradajz jede kuvan. Likopen sprečava nastanak bolesti srca i raka.

Avokado

Avokado je možda nekima vrlo neukusan, ali se radi o zaista zdravom voću bogatom vitaminom E, kalijumom i esencijalnim masnim kiselinama. Koristan je za kožu i srce. Avokado se može mešati sa sokom od limuna, uljima i začinima, što može biti zdrava alternativa za majonez.

Puter od kikirikija

Puter od kikirikija snižava nivo holesterola i sprečava nastanak bolesti srca, a možete ga dodavati u različite salate.

Izvor: stil.rs / B92

Pogledajte još