Slavna autorka krimića rešila stvarno ubistvo?

Za časopis "Sunday Times", Džejmsova (Phyllis Dorothy James) je izjavila da je ubistvo Džulije Valas počinjeno u Liverpulu i koje se od početka istrage upoređivalo sa brutalnim ubistvima Džeka Trboseka sudeći po količini fikcije inspirirane tom temom, bilo pogrešno shvaćeno od svih, policijskih istražitelja, sudija i porote, prenosi "Guardian".

Muž ubijene - Vilijam, prodavac osiguranja, osuđen je za ubistvo, ali mu je kazna ublažena i na kraju je oslobođen posle žalbe u kojoj se advokat pozvao na nedostatak dokaza.

Slučaj se temeljio na misterioznom pozivu dan pre ubistva, kada je Vilijam primio poziv u svom šahovskom klubu. Osoba je ostavila lažno ime (RM Qualtrough) i adresu (25 Menlove Gardens East) i pozvala ga na sastanak sledeće noći. On se odazvao i potražio navedenu adresu nadajući se da će dobiti posao i prodati zainteresiranoj stranci polisu osiguranja, ali uskoro je shvatio da ne postoji takvo mesto. Kada se vratio kući, našao je mrtvo telo supruge i alarmirao policiju. Tužilac je svoj slučaj izgradio na pretpostavci da je Vilijam Valas sam aranžirao poziv kako bi osigurao alibi.

Dvadesetdvogodišnji Ričard Peri, takođe osumnjičen u istrazi, navodno je bio "zaslužan" za taj telefonski poziv kako bi osramotio i ponizio Vilijama, kojem je zamerao to što je izgubio posao. U istrazi to nikad nije priznao, da ne navuče dodatnu sumnju na sebe.

Pi Di Džejms smatra da je Vilijam Valas ipak počinio ubistvo.

'Slučaj je tragičan i suptilan do te mere da bi bio potreban velikan poput Balzaka kako bi opisao sve psihološke suptilnosti koje su vodile do samog zločina. Valas je bio čovek iscrpljen neuspehom i životnim razočaranjima i koji je na kraju pukao. Možda je zadao žrtvi prvi fatalni udarac i nakon toga deset dodatnih izvršenih ogromnom snagom i besom, kao kulminaciju godina čežnje i stalnih poraza koje je potiskivao', napisala je PD Džejms.

Iako nikad nećemo saznati jesu li njene tvrdnje istinite, njena uverenost podseća na stopostotnu uverenost Patrisije Kornvel u identitet najpoznatijeg istorijskog zločinca. Naime, ona je 2002. tvrdila kako je britanski slikar Volter Sikert bio ozloglašeni Džek Trbosek, a sve bazirano na teoriji o specijalnom "votermarkovanom" pismima. Kornvelova je potrošila oko 2 milina funti na kupovinu Sikertovih slika, pisama i pisaćeg stola.


B92

Pogledajte još