Devedeset godina turizma u Srbiji

To je jedino državno preduzeće u oblasti turizma, koje je preživelo tri rata i opstalo u sedam država od 1923. godine do danas.

Prema Službenom glasniku Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kada je osnovan, Putnik je, pored osnovne delatnosti, imao zadatak i ‘’da vrši propagandu za bolje upoznavanje naše Kraljevine i njenih prirodnih lepota”, kao i da štampa promotivni materijal i snima kratkometražne filmove.

Tada je izdat veliki broj brošura o Kraljevini, poput „Yugoslavia, Sight Seeing and Tours“, koja je objavljena u Njujorku. Ukupno je štampano preko 2,2 miliona brošura o Kraljevini na sedam jezika od 1924. do 1934. Takođe, na sajmu u Dubrovniku , još pre II svetskog rata, štand Putnika obišao je i tadašnji britanski kralj Edvard VIII.

Prva zastupništva Putnika u inostranstvu otvorena su još 1924, u Beču i Sofiji, a već 1925 potpisan je preliminarni ugovor sa najstarijom turističkom agencijom na svetu, Tomas Kuk. Putnik je inače, još 1930. imao svoj biro na brodu Kvin Meri.

Jedna od zanimljivosti iz bogate istorije Putnika je da je ovo tada državno preduzeće, pedesetih godina prošlog veka jedino imalo dozvolu da opslužuje strance, koji su inače bili retki u posleratnoj Jugoslaviji. Raspolagao je voznim parkom MUP-ovih i DB-ovih plimuta, ševroleta i dodževa. Tada taksisti nisu smeli da prevoze inostrane turiste, a Putnikovi vozači su, posle svake ovakve vožnje morali da pišu opsežne izveštaje.

Još šezdesetih godina prošlog veka, Putnik je bio inicijator osnivanja prve firme sa mešovitim domaćim i stranim kapitalom u istoriji Jugoslavije. To je bio Klub Mediterane, na ostrvu Sveti Marko kod Tivta.

Putnik je u tolikoj meri doprineo popularnosti turističkih putovanja da su se, sedamdesetih i osamdesetih godina aranžmani ispred poslovnica čekali u velikim redovima.

B92

Pogledajte još