Selaković: Reizbor sudija i tužbe koštaju 15 miliona evra

"To ćemo učiniti onda kada budemo dobili prve pravosnažne presude. Procena je da šteta koja je načinjena tim reizborom iznosi oko 15 miliona evra. VS S i DVT su organi koji su vršili (re)izbor sudija i tužilaca, pa shodno tome i ljudi koji su bili članovi tih tela i donosili odluke treba da odgovaraju," rekao je Selaković u intervjuu “Kuriru”.

"Podnećemo tužbe protiv svih članova prvog sastava VS S i DVT. Ipak, razmotrićemo i mogućnost podnošenja krivičnih prijava. Ako bude osnova, nećemo izbegavati i to da učinimo,"
rekao je ministar pravde.

Na pitanje da li će oni iz svog džepa morati da nadoknade štetu, Selaković je odgovorio: ”Da, ukoliko je reč o građanskoj tužbi za nadoknadu štete”.

"Kad neko pričini štetu, dužan je da tu štetu i nadoknadi. Nadoknada štete na osnovu pravosnažnih presuda delimično će se vršiti sa računa Ministarstva, a delimično iz budžeta sudova i javnih tužilaca. Odnosno, od 1. januara 2012. za plate sudija i tužilaca nadležni su VS S i DVT, pa će od tog datuma na njih biti preneta i obaveza nastale štete,"
rekao je Selaković.

Kada je reč o radu Ustavnog suda, ministar pravde je kazao da je zanimljivo primetiti da nema pravilnosti u radu tog suda.

"Svima je upalo u oči kako je odluka ekspresna (u slučaju Miroslava Miškovića), zašto nije takva i u drugim slučajevima. Sećamo se slučaja Gorana Kneževića, koji je proveo 13 meseci u pritvoru, a Ustavni sud je odbacio njegovu žalbu. To samo pokazuje koliko su jaki otpori pročišćenju srpskog društva od korupcije i organizovanog kriminala,"
rekao je Selaković.

Povodoma najava zakona o utvrđivanju porekla imovine, on je rekao da, kako se ne bi radilo stihijski, morala je prvo da bude izrađena Strategija o borbi protiv korupcije.

"Niko ko je oštetio državni budžet i imovinu građana i tako stekao ličnu korist na protivzakonit način, ne sme da bude aboliran, niti da ostane u posedu te imovine. U narednom periodu ćemo za ovako veliki društveni problem naći rešenje, ili kroz izradu novog zakona ili kroz izmene određenih odredaba Krivičnog zakona,"
rekao je Selaković.

Izvor: Blic

Pogledajte još