Kako je nastala prva Barbi lutka? - 1959.

Prvi put predstavljena je svetu na Američkom međunarodnom sajmu igračaka u Njujorku. Do ideje za Barbi lutku došla je Rut Hendler, supruga suosnivača velike korporacije Mattel. Naime, ona je primetila da njena kći Barbara lutkama često dodeljuje uloge odraslih osoba. U to vreme (1950-ih) praktično sve lutke prikazivale su osobe u dečjem uzrastu. Rut se dosetila se da bi možda bilo dobro proizvesti lutku koja izgleda poput odrasle osobe.

Ime Barbie dobila je po Ruthinoj kćeri Barbari (Ken je dobio ime po Ruthinom sinu Kenu).

Tokom jedne posete Nemačkoj, Rut je naišla na lutku "Bild Lilli" koja se proizvodila već nekoliko godina, a predstavljala je odraslu mladu ženu, izazovnih oblina. Lutka "Bild Lilli" zapravo je bila namenjena odraslima, a ne deci i nastala je na osnovu jednog lika iz stripa u poznatom nemačkom časopisu Bild.

"Bild Lilli" zapravo je, prema stripu, bila devojka prilično slobodnog morala, naročito u pogledu seksualnosti. Bila je plavuša i koristila je svoj izgled za probijanje u životu, naročito kod muškaraca. Rut je pokazala tu lutku svom suprugu Elliotu Handleru, a on je prihvatio ideju kao i ostali iz njegove kompanije Matell (ime Matell nastalo je od imena suosnivača – MATT Matson i Eliott Handler).

Dnevno.hr

Pogledajte još