Indija lansira raketu na Mars

Pre Indije, do Marsa su “stigli” Sovjetski Savez, SAD i Evropa.

Indija se nada da će tom misijom prikazati svoje tehnološke moći u istraživanju sunčevog sistema.

- Imamo puno toga da učimo o univerzumu, sunčevom sistemu i to je potraga čovečanstva od samog početka - rekao je šef indijske svemirske istraživačke organizacije K. Radakrišnan.

Indija vidi svoju misiju na Mars pre svega kao “tehnološku demonstraciju”, rekao je on.

Više od polovine svetskih pokušaja da se stigne do Marsa je propalo - od ukupno 40 propale su 23 misije, uključujući misiju Japana 1999. godine i Kine 2011. godine.

Raketa bi trebalo da bude lansirana u utorak, iz indijskog svemirskog centra na jugoistočnom ostrvu Šiharikota, kao početak 300. dnevne misije i 780 miliona kilometara putovanja u orbitu Marsa i istraživanja njene geologije i atmosfere.

Raketa opremljena neophodnim instrumentima trebalo bi da prikupi podatke o tome šta se dogodilo sa vodom za koju se veruje da je nekad u ogromnim količima postojala na Marsu, zatim o metanu, ključnom za životne procese na Zemlji i koji bi mogao da nastane od geoloških procesa.

Nijedan od instrumenata ne može da odgovori potpuno na ta pitanja, ali stručnjaci kažu da će podaci pomoći u boljem razumevanju kako se planeta geološki razvija, koji uslovi mogu da omoguće život i gde još u univerzumu bi mogao da postoji.

Izvor: Blic

Pogledajte još