Mihajlović: Ključ je sada u rukama Brisela

Na pitanje šta se juče dogodilo u Kosovskoj Mitrovici, Milivoje Mihajlović je, gostujući u Kažiprstu B92, kazao da se u političkom smislu dogodila "propast izbora". On je naveo da su ti izbori bili šansa da se Srbi uključe u politički život, da izaberu svoje rukovodstvo koje bi uticalo na sveukupan život Srba na Kosovu.

To je ogromna snaga, kroz koju su Srbi mogli da utiču na vlast u Prištini, međutim, izbori u Kosovskoj Mitrovici počeli su neregularno. Ko god je glasao bio je izložen verbalnom linču, posle su biračka mesta izlomljena, kao i kutije, kazao je on.

Dakle, kako ističe, izbori na severu Kosova niti su počeli na vreme, niti su okončani na vreme, a bilo je i mnogo neregularnosti, da bi se na kraju i OEBS povukao.

Na pitanje hoće li onda ti izbori biti ponovljeni, Mihajlović kaže da i to može da se desi, ali napominje da odluku o tome donosi Centralna izborna komisija Kosova, na čiju odluku može da utiče OEBS.

U svakom slučaju, nastavlja on, ti izbori nisu bili regularni i ako sada gledamo ko je kriv, može se reći da ima krivice na sve strane. Vlada je, kako kaže, pomogla u organizovanju izbora i uradila je sve što je u njenoj moći. Ali, kako ističe, trebalo je neke stvari uraditi i pre organizovanja izbora, poput toga da se, na primer, na vreme identifikuju huligani koji su bili na severu i lomili kutije. Njih je trebalo izolovati i procesuirati za nešto što su uradili ranije, dodaje Mihajlović.

Takođe, problem je napravila i administracija u Prištini, podseća Mihajlović, oko simbola na glasačkim listićima i manipulacijama sa biračkim spiskovima. Kao primer on navodi da se na pojedinim listićima belim papirom prelepljivao grb Kosova.

"Priština je učinila sve da Srbi bojkotuju te izbore jer imaju veliki strah od Srba koji mogu da se organizuju i mogu da utiču na vlast“, napominje on.

Odgovarajući na pitanje kako to da Beograd nije uspeo do sada da ubedi severnu Kosovsku Mitrovicu da glasa ako su benefiti za Srbe tako veliki, Mihajlović kaže da treba imati u vidu da Mitrovica 13 godina živi u bezakonju, a da međunarodna zajednica smatra da Srbija ne sme da se meša.

On takođe ističe i da ima utisak da od paljenja prelaza Jarinje jedna ekipa Srba s Kosova kao da radi za Tačija. Međutim, ljudi koji misle da može da se održi status kvo greše, to je neodrživo po svakom smislu. Nešto mora da se resetuje u tom sistemu i to je suština briselskog dogovora, da se obezbedi stabilan i održiv život Srba na Kosovu, smatra Mihajlović.

Incidenti koji su se desili juče na Kosovu, prilikom glasanja na lokalnim izborima, ugrožavaju taj sporazum, ali on je, kako kaže Mihajlović, najozbiljniji postkonfliktni dogovor posle Drugog svetskog rata i ne može da propadne ako svi nastave snažno da rade na njegovoj primeni.

Treba imati na umu i, napominje on, da je najveći problem bio sa dve opštine na severu Kosova, u sevrnoj Mitrovici i u Zvečanu, dok su Srbi južno od Ibra glasali i na izbore izašli u procentu i iznad 50 odsto. Oni će dobiti srpske gradonačelnike.

Na pitanje šta će biti sa severnim delom, ostaje da se vidi napominje Mihajlović . „Ako ne bude prigovora videćemo koji će se glasovi brojati. Ne vidim izlaz ako se ne prihvati da se ponove izbori“, kaže on. A na pitanje hoće li Beograd prihvatiti izborne rezultate u severnoj Mitrovici, on odgovara da, iako on ne donosi odluke, “ne znam ko bi u Beogradu prihvatio takve rezultate izbora na kojima je bilo mnogo neregularnosti“. „Mislim da Priština želi da nastavi agoniju“, dodaje in i napominje da je ključ za rešenje ovog problema sada u rukama Brisela.

Prema informacijama koje ima, mesta gde su se dešavali incidenti su snimana, ali su Euleks, KFOR i kosovska policija ćutke gledali dešavanja sve do popodnevnih sati kad su lomljene glasačke kutije. "Ne može ovo da se reši bez ozbiljne saradnje Beograda, Prištine i Brisela, ne može da se reši bez ozbiljnijeg prisustva srpske policije na severu, čini mi se da ne može da se reši drugačije", rekao je Mihajlović.

Izvor: B92

Pogledajte još