Ko je izmislio avion?

Krila je napravio od ptičijeg perja koje je lepio voskom. Oni su se zajedno vinuli u vazduh ali se Ikar opčinjen lepotom letenja , zanemarujući očeva uputstva, previše približio Suncu čija je toplota istopila vosak te se on strmoglavio u more i udavio. Od tada Ikar predstavlja simbol ljudske želje da dopre do novih visina.

U doba renesanse razni ljudi su se bavili problemom letenja pa tako imamo i crteže čuvenog Leonarda da Vinčija koji je osmislio neku vrstu leteće mašine na ljudski pogon. Upravo taj pogon je bio najveći kamen spoticanja pa su entuzijasti po pitanju letenja uglavnom eksperimentisali sa nekakvim jedrilicama i zmajevima.

To nas dovodi do profesora Samjuela Lenglija koji je 1896. godine napravio model letelice teže od vazduha koja je imala sopstveni pogon. Taj pogon je bio parni motor. Letelica je uspešno poletela što je profesora motivisalo da napravi i letelicu u prirodnoj veličini. Međutim ta letelica se prilikom leta srušila.

Nedugo zatim u Severnoj Karolini (SAD) dva brata Vilbur i Orvil Rajt konstruisali su mašinu za letenje sa motornim pogonom koja im je omogućila da 17. decembra 1903. godine pri drugom pokušaju ostvare let u trajanju od 59 sekundi pri čemu su preleteli razdaljinu od čak 206 metara.

Ovim događajem avion je konačno rođen, a braća su patentirali svoje pronalaske i 1909. godine osnovala kompaniju za proizvodnju aviona.

Kefalo.rs

Pogledajte još