Torta „Grčki sladoled''

Potrebno je: 1 litar mleka (+količina za mućenje šlaga), 150 grama šećera, 2 kesice želatina, 800 grama šlaga (prah), 100 grama mlevenog koštunjavog voćam 150 grama mlevenog keksa (po ukusu birajte, mogu i napolitanke ako vas ne mrzi da meljete).

Priprema: 850 mililitara mleka prokuvajte sa 150 grama šećera. Kad provri, dodajte 2 kesice želatina prethodno rastopljenog u 150 mililitara mlakog mleka, pa sve zajedno kuvajte 10 minuta. Ostavite da se ohladi (vodite računa da je potrebno samo da se smesa ohladi, ne i stegne od želatina).

Kada se ohladi, dodajte 500 grama šlaga i mutite desetak do 15 minuta. Št5o duže mutite, to ćete imati više smese. Kad umutite, masu izdelite na 3 jednaka dela. U prvi dodajte 100 grama mlevenog koštunjavog voća, jedan ostaje beo, a u treći dodajte 150 grama mlevenog keksa.

Smese izlivate u pripremljen kalup (najbolje je da kalup prekrijete alu folijom, radi lakšeg vađenja torte), i to sledećim redom: prvo deo sa koštunjavim voćem, pa običan beli, a onda sa keksom, da bi vam, kad prevrnete tortu iz kalupa, deo sa keksom bio osnova. Ostavite u frižideru da se stegne.

Kada se torta stegne, prevrnite je na tacnu, izvadite iz kalupa (uklonite ostatke alu folije) i premažite je ostatkom umućenog šlaga. Dekorišite po izboru i prilici. Prijatno!

Pogledajte još