Kraj mukama: Rešite se neprijatnog zadaha

Priča treba da bude pokrenuta jer loš zadah utiče na samopoštovanje, radne i društvene odnose, a ponekad može da bude simptom ozbiljnih bolesti.

"Problem lošeg zadaha, odnosno "feto eks ore" je problem velikog broja ljudi. U našoj zemlji sa njim se bori svaka treća osoba. Neprijatan miris usta predstavlja veliku prepreku u komunikaciji ljudi, može čak i da izvesnu osobu marginalizuje u različitim situacijama",
kaže za “Blic” Jasmina Tekić, magistar stomatologije i specijalista dečje preventivne stomatologije u Zavodu za stomatološku zadravstvenu zaštitu Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

Da biste izbegli neprijatne situacije, ključno je da se upoznate sa uzročnicima i načinima preventive lošeg zadaha.

KOLIKO HRANA UTIČE NA OVAJ PROBLEM

Iako određene namirnice poput belog luka i rotkvica izazivaju neprijatan zadah u ustima, postoje ljudi koje ovaj problem konstantno muči. Bez obzira na to šta pojedete, nepravilna oralna higijena imaće “osetljive” posledice.

KAKO TREBA DA IZGLEDA ORALNA HIGIJENA

Posle obroka u ustima mogu da ostanu ostaci hrane, koji su plodno tlo za razvoj bakterije. Za svež dah redovno pranje zuba je neophodno, ali ne i dovoljno. Ono je prvi korak, treba da bude ispraćeno korišćenjem antibakterijske tečnosti za ispiranje usta i pranje jezika, posebno njegove zadnje strane.

"Za pravilnu oralnu higijenu je važno da pranje zuba traje dovoljno dugo, da se odaberu dobra mehanička sredstva, poput interdentalnih četkica i da se napravi pravi zbor sredstava za pranje zuba, u koje spadaju zubne paste sa fluorom i sredstva za ispiranje usta sa hlorheksidinom",
preporučuje stomatolog.

Zubi moraju da budu čisti, ali i zdravi, razna oboljenja, poput bolesti desni, pogoršavaju problem sa lošim zadahom.

ŠTA KADA I PORED ORALNE HIGIJENE PROBLEM POSTOJI

Loše navike, poput pušenja, mogu da uzrokuju neprijatan miris. Suvoća usana je još jedan uzročnik, zato u trenutku kada osetite da su vam usta suva, žvakaće gume bez šećera mogu da podstaknu lučenje pljuvačke.

"U uzročnike lošeg zadaha spada heliko bakterija koja izaziva pojačano lučenje želudačne kiseline, giht i parodontopatija zuba koju izaziva zubni plak, odnosno 10 miliona bakterija u ustima", ističe naša sagovornica.

Razlozi mogu da budu i ozbiljniji, hronične infekcije grla, sinusa ili pluća mogu da pokrenu problem sa lošim zadahom. Stomačne tegobe, refluks (vraćanje želudačne kiseline) i hijatus hernija (povećan pritisak u trbušnoj duplji) takođe se nalaze na ovoj listi.

Upotreba određenih lekova može da stvori problem sa ustima. Tu spadaju, između ostalih, imunosupresivni lekovi. Veoma retko neprijatan miris izazivaju polip u nosu, tumor u grlu ili dušniku.

Izvor: Žena

Pogledajte još