Pogledajte: Neverovatna veza lavice i momaka koji su je spasili sigurne smrti (VIDEO)

Sirga se prema Mikelu i Valentinu ponaša kao da su njen čopor, a nakon što su joj pomogli da nauči kako da lovi, sada to odlično obavlja sasvim sama.

“Čopor je imao tri mladunčeta, ali su dva ubijena, a Sirga je ostavljena. To se desilo na teritoriji rezervata i nismo mogli da samo stojimo i gledamo kako umire. Nismo želeli da Sirga postane kao drugi lavovi koji žive u zatočeništvu, hranjeni od strane čuvara I turista”, rekao je Valentin.

“Ona sama lovi antilope I dopušta nam da budemo blizu nje kada se hrani što je prosto neverovatno. Sirga je najbliža sa mnom i Valentinom, drugi ljudi je ne interesuju toliko što je i dobro. Želimo da je vratimo jednog dana u divljinu kao divlju životinju, ne naviknutu na ljudsko prisustvo”, priča Mikel.

Mikel i Gruner su u Bocvani osnaovali “Rezervat Modisa” gde se bore da očuvaju i uvećaju populaciju lavova koja je zbog širenja obradivih površina sve više ugrožena.

“Rezervat Modisa” radi na tome da se nađe rešenje povoljno za farmere isto kao i za lavove. Dva prijatelja se nadaju da će ubediti vladu Bocvane da dozvoli preseljenje lavova daleko od farmera, u zaštićenu oblast gde ima dovoljno lovine da prehrani čopore.

Pogledajte još