Pogledajte četiri načina na koje štikle uništavaju vaše telo

Iako nakon samo nekoliko sati u visokim potpeticama žene osećaju bolove, retko koja će ih se odreći, a neke idu i korak dalje pa se podvrgavaju estetskim operacijama samo da bi mogle da nose štikle od 15 centimetara.

Osim bola u nogama i stopalima, cipele sa visokom potpeticom utiču na celokupno zdravlje, piše Women's Health.

Oštećuju stopala

Stopala deluju kao "jastuci" koji štite kostur od udaraca, ali u potpeticama ne mogu da obavljaju svoju prirodnu funkciju. Što je peta veća, to je i veći pritisak na kosti. Tako štikla od 10 centimetara povećava taj pritisak za gotovo 30 odsto. Potpetice narušavaju prirodni prelaz kostiju i nerava od pete do prstiju što može prouzrokovati ozbiljna oštećenja nerava i urasle nokte.

Zglobovi i listovi: Utiču na proširene vene

Nošenje cipela sa visokom petom menja prirodni položaj zglobova i "tera" ih prema napred što može prekinuti cirkulaciju u donjim udovima i prouzrokovati proširene vene. Slično delovanje imaju i na Ahilove tetive. Visoke potpetice uzrokuju skraćivanje lisnog mišića koji se prilagođava nepravilnom uglu cipele. To može uzrokovati skraćivanje i zbijanje mišića što vodi do hroničnog bola i nelagodnosti čak i kod nošenja ravnih cipela.

Kolena se više troše

Koleno je najveći zglob u telu i deluje poput amortizera ublažavajući udarce od hodanja. Ono se prirodno podmazuje što štiti hrskavicu, ali visoke pete stvaraju pritisak na njegovu unutrašnju stranu i pojačavaju trošenje. Koleno se zato ne podmazuje dovoljno što može prouzrokovati osteoartritis. Tu bolest prati bol kod hodanja, škripanje zglobova i ograničeno kretanje.

Na kukovima i kičmi pritisak je veći

Visoke pete izbacuju kukove i kičmu iz uspravnog položaja prema napred što pojačava pritisak na kolena i na mišiće i tetive karlice i donji deo leđa. Što se mišići više naprežu, to je rizik od povreda veći.

Upravo zbog toga stručnjaci preporučuju ženama koje nose visoke štikle svaki dan da naprave pauzu, odnosno da svaki drugi dan nose ravne cipele kako bi smanjile pritisak na kostur.

Izvor: 24sata

Pogledajte još