Po "Barometru slobode" Srbija oko zapadnobalkanskog proseka

Studija je nastala kombinovanjem poznatih indeksa koji parcijalno tretiraju pojedine segmente društva, a to su: Ekonomska sloboda sveta (Frazer), Sloboda u svetu (Freedom House), Indeks percepcije korupcije (Transparency International), Atlas ljudskih prava (Maplecroft).

U oblasti političkih sloboda, Srbija je u samom vrhu među državama obuhvaćenim studijom sa 20,4 od mogućih 30 bodova, a bolje se kotira jedino Hrvatska sa 23,1 bodom, dok su Albanija, BiH i Crna Gora lošije ocenjene.

Srbija je, međutim, među pomenutim državama najlošije ocenjena u oblastima vladavine prava i ekonomskih sloboda, zbog čega je sa zbirnom ocenom 55,98 plasirana bolje samo od Albanije, čija je ocena 54,63, i BiH, čija je zbirna ocena 55,2.

Maksimalna ocena bi bila 100 bodova, a poređenja radi, istraživanja koja su po istoj metodologiji i na osnovu istih izvora rađena za istočnu u jugoistočnu Aziju pokazuju da jedna dobro uređena država, kakva je Japan, na toj skali postiže više od 90 bodova.

Direktor kancelarije Fondacija Fridrih Nauman za Zapadni Balkan Šarl du Vinaž objasnio je na konferenciji za novinare da je ovo prvi "Barometar slobode" za Zapadni Balkan, a da je projekat napravljen nakon više godina komparativnih istraživanja nivoa sloboda u državama istočne i jugoistočne Azije.

Du Vinaž je najavio da će fondacija Fridrih Nauman, bliska nemačkim liberalima, istraživanjem obuhvatiti još neke države Balkana i Istočne Evrope.

Jedan od istraživača angažovanih na projektu Pavle Mihajlović objasnio je da je na zaostajanje Srbije za nekima od država regiona u dostignutom nivou sloboda u najvećoj meri krivo zaostajanje u ekonomskim slobodama i nekima od elemenata vladavine prava, kao što je nezavisnost sudstva.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.