Marinac prodavao vojne tajne za usluge prostitutki i karte za koncerte

Misijevic je Frensisovoj kompaniji “Glen Difens Marin Ejža ltd” iz Singapura, koja se bavi servisiranjem vojnih brodova, prenosio poverljive informacije o njihovom kretanju, zahvaljujući kojima je ova kompanija "olakšala" američku mornaricu za 10 miliona dolara tokom samo jedne godine i to samo na Tajlandu.

Misijevic i Frensis su, prema saznanjima istrage, "upravljali" vojnim brodovima kao šahovskim figurama, skretali po svom nahođenju nosače aviona, razarače i druge brodove do azijskih luka, pri čemu je Misijevic okretao glavu dok je Frensis naduvavao troškove za gorivo, hranu i druge svoje usluge, usput izmišljajući tarife tako što je koristio lažna imena lučkih vlasti.

Pored njih dvojice uhapšena su još dvojica visokih mornaričkih oficira. Slučaj je preuzeo sud u San Dijegu, koji ocenjuje da je reč o ozbiljnom ugrožavanju nacionalne bezbednosti i korupciji i da postoji mogućnost da se otkrije upletenost još viših oficira ukoliko se istraga nastavi.

Za pokušaj korupcije predviđena je zatvorska kazna od pet godina.

Usvojiteljka ga spasila od Crvenih kmera

Misijevic je, inače, svetsku pažnju privukao 2010. kada se kao američki mornarički zapovednik vratio u svoju rodnu Kambodžu, koju je napustio još kao dete pošto ga je usvojila Amerikanka, spasivši ga od nasilja Crvenih kmera, kambodžanskih ultrakomunističkih snaga.

Izvor: Blic

Pogledajte još