Trikovi za kontrolisanje apetita

Unosite proteine
Nutricionisti uvek ističu važnost unosa proteina, a to nije bez razloga. Proteini vas održavaju duže sitima jer telu treba više vremena da ih razgradi. Takođe je važno doba u koje jedete proteine. Najbolji obrok za unos proteina je doručak jer će vas dugo držati sitima i sprečiti žudnju za hranom koja nastaje u popodnevnim satima. Za doručak unesite barem 30 grama proteina.

Jedite krompire
Mnogi misle kako je skrob u sastavu krompira štetan, ali krompiri sadrže vrstu skroba koja odoleva enzimima za varenje. Zbog sporije razgradnje, krompiri će vas držati duže sitima. Najzdraviji oblik krompira je kuvani, a možete ga začiniti raznim zdravim začinskim biljem kako biste poboljšali njegov ukus.

Unosite zdrave masti

Potpuno uklanjanje masnoće iz ishrane može izazvati žudnju za hranom. Jedite nezasićene masne kiseline koje ćete pronaći u namirnicama kao što su orašasti plodovi, maslinovo ulje ili avokado. Ipak, budite oprezni kod količine koju unosite jer bi količina kalorija iz nezasićenih masnih kiselina trebalo da sadrži najviše 20 odsto dnevnih potreba za kalorijama.

Vežbajte
Samo 60 minuta vežbe visokog intenziteta može apetit održavati smanjenim i do 2 sata posle. Najbolji tip vežbe je aerobna vežba jer snižava nivo ghrelina i povećava oslobađanje hormona koji suzbija apetit.

Žvačite žvakaću gumu
Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje žvaču žvakaću gumu sat vremena ujutro unesu u proseku 67 kalorija manje za vreme ručka. Jedna teorija jest da žvakanje žvakaće gume stimuliše nerve čeljusti koji potom šalju signale mozgu da telo ne treba hranu.

Pijte vodu
Blaga dehidratacija uzrokuje simptome koji su slični simptomima kada je telo gladno, stoga mnogi ljudi žeđ zamenjuju s glađu. Ako ste nedavno jeli, a ponovno osećate glad, moguće je da je u pitanju žeđ, stoga popijte čašu vode kako biste je utažili.

Jedite jabuke
Jabuke su odlične za mršavljenje. Sadrže topiva vlakna i pektin koji će pomoći da duže osećate sitost. Sadrže malo kalorija, odlične su za regulisanje nivoa šećera u krvi i sprečavaju nagli pad energije tokom dana koji se događa brojnim ljudima.

Izvor: CentarZdravlja.net

Pogledajte još