Večeras se otvara izložba "Laboratorija velikana"

Izložbu do 3. decembra organizuju Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu, Galerija nauke i tehnike SANU i Srpsko hemijsko društvo, a autori postavke su Jasminka Korolija, Igor Matijašević, Danica Stojiljković i Zorana Đorđević.

Povod za izložbu je 160 godina od osnivanja prve hemijske laboratorije 1853. na beogradskom Liceju, preteči današnjeg Univerziteta.

Na izložbi će biti prikazani počeci laboratorijskog rada u Srbiji kroz eksponate kojima raspolaže Zbirka velikana srpske hemije - Muzej hemije, koji je osnovan 2002. godine na Hemijskom fakultetu u Beogradu.

Biće predstavljeni instrumenti, laboratorijski pribor i posuđe, hemikalije, dokumenta-inventari laboratorijske opreme i praktikumi iz perioda od sredine 19. do sredine 20. veka.

Posetioci će saznati kakva je bila laboratorijska oprema i koje hemikalije su upotrebljavane u hemijskoj laboratoriji u Srbiji 19. veka i čime su se bavili srpski hemičari 19. i prve polovine 20. veka.

Postavka je prvenstveno namenjena mladima kako bi se upoznali sa istorijom hemije u Srbiji i hemijskom baštinom, a izložbu će pratiti i predavanja.

Izvor: Blic

Pogledajte još