Koliko vode je potrebno za litar flaširane vode

Ako mislite da je potreban litar vode da biste napunili bocu od jednog litra, Međunarodna asocijacija za flaširanu vodu ima vesti za vas: potrebno je više od litra. “Nešenel pablik radio”, En-Pi-Ar, prenosi rezultate eksperimenta, čiji rezultat kaže da je za flašu od jednog litra potrebno 1,39 litra vode. To uključuje vodu za piće i onu potrebnu za čišćenje i flaširanje.

Do ove cifre došlo se nakon tri godine istraživalja i prikupljanja podataka, uzimajući u obzir faktore kao što su ukupna potrošnja vode i vrsta procesa korišćenog u proizvodnji.

Asocija navodi da se “studija odnosi na proizvodnju 14,5 miliona litara flaširane vode, što je impresivnih 43 procenta ukupne potrošnje flaširane vode u SAD.”

Pomenuta cifra se odnosi na američke i kanadske kompanije, a predstavnik Asocijacije smatra to “izuzetno uspešnim”.

En-Pi-Ar kaže i zašto: da bi se dobio litar sode potrebno je 2,02 litra vode, dok je za istu količinu vina potrebno 4,74 litara vode.

Asocijalica je odlučila da tu stane sa kalkulacijama, ali je tačno da je aktuelni “ekološki otisak” kad je reč o vodi mnogo veći.

Na primer, nafta je potrebna u proizvodnji plastike, a kopanje nafte zahteva..... vodu - i to u nekim slučajevima čak sedam puta više nego što stane vode u plastičnu bocu od jednog litra.

Izvor: Blic

Pogledajte još