Vežbe za oči će vam spasiti vid

Kada oko nije napeto, trepće se 10 do 12 puta u minuti ili otprilike na svakih pet sekundi. Osobe koje imaju slabiji vid, ili prilikom gledanja u monitor, odnosno televizijski ekran, mnogo naprežu oči, na taj način nesvesno drže svoje oči otvorenima, što uzrokuje suve oči i njihov umor.

Pokušajte da uvežbate da trepnete na svakih tri do pet sekundi, što više trepnete to je bolje za vaše oči. Da bi vam bilo lakše, postoje određena vežbica. Trepćite vrlo brzo 10 do 20 puta, ali nemojte to da činite jako i stežete očni mišić, već učinite to nežno. Nakon toga zatvorite oči i opustite ih nekoliko sekundi. Ponovite vežbu dva do tri puta uzastopno. Na ovaj način ćete oči održati vlažnima, opuštenima i opustiti očni živac.

Budući da mnogo "buljimo" u ekrane, potreba za naočarima, odnosno korigovanjem dioptrije javlja se već u osnovnoj školi, a najbolja terapija za oči je da često menjamo fokus, pokrećemo oči gore-dole, levo-desno ili kružimo pogledom.

Dok nisu postojali kompjuteri i televizori ljudi su nesvesno micali oči po 50 puta u jednoj sekundi, a ti suptilni pokreti su masaža za oči. Međutim, gledanje u jednu tačku satima ne samo da pogled čini statičnim, već slabi periferni vid koji je vrlo važan.

Izvor: B92

Pogledajte još