Dosada na poslu je bolest

Dosada na radnom mestu, prema istraživanjima, izaziva gubitak koncentracije, ubija efektivnost rada a mnogi je smatraju pravom bolešću koja nije ništa manje opasna od fenomena preopterećenosti, preneo je "Glas Slavonije".

Postoje radnici koji tokom celog radnog dana simuliraju rad, ostaju duže na poslu a zapravo ne rade ništa, jer su uvideli da je forma u mnogim kompanijama važnija od suštine.

Najalarmantnije je to što se u određenom broju kompanija zaista više ceni broj sati provedenih na poslu nego ono što se zaista uradilo.

Autor knjige "Oni su zaista učmali" (They Are Seriously Underchallenged), Peter Werder naveo je da je otkrio da 15 odsto zaposlenih u samo jednoj kompaniji pati do dosade, što ih čak više izmori nego da su radili ceo dan i doprinosili efikasnom poslovanju.

Dosada se najčešće događa zato što zaposleni nema šta da radi, ili je prerastao posao koji obavlja. Istraživač Sindi Man veruje da je sve manje ljudi spremno da se bori sa dosadom, budući da očekuju da će svaki aspekt njihovog života biti ispunjen.

Takav stav nije bio čest kod starijih generacija koje su imale daleko praktičniji pristup životu, navela je ona. Man je identifikovala pet načina kako zaposleni koji se dosađuju mogu našteti svojoj firmi - zlostavljanje drugih zaposlenih, namerno neodrađivanje zadataka, sabotaža projekata, krađe i povlačenje.

Izvor: B92

Pogledajte još