RTS-u i RTV-u manji budžet od traženih 100 miliona

Podsetimo, nedavno preminuli generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić govorio je da je RTS-u, da bi valjano obavljao funkciju javnog servisa, potreban budžet od preko 100 miliona evra.

"Za 'pun pogon' RTS-a treba malo više od 100 miliona evra. Naš račun pokazuje da bi, ukoliko zarađujemo 15 miliona od marketinga, sa 85-90 miliona evra od pretplate ili iz budžeta mogli da ispunimo funkciju", rekao je Tijanić agenciji Beta početkom oktobra.

On je istakao da bi sa ovim novcem RTS mogao da sačuva Simfonijski orkestar, Hor "Kolibri", Džez i Narodni ansambl, snimanje domaćih serija, kao i tridesetak dopisništava, ali je i napomenuo da tek predstoji javna rasprava o Nacrtu zakona o javnim medijskim servisima.

Ranije se pominjalo da će, prema ovogodišnjem budžetu, za rad RTS i Radio-televizije Vojvodine biti izdvojeno ukupno oko 100 miliona evra. Prema danas objavljenim podacima, budžet za oba servisa je oko 70 miliona evra.

Finansiranjem javnih medijskih servisa iz budžeta ukida se pretplata, kojom nije moglo da se prikupi dovoljno novca za funkcionisanje dva javna servisa. Budžetsko finansiranje uvodi se novim zakonom o javnim servisima, koji je još u proceduri donošenja.

Prema informacijama iz Ministarstva kulture i informisanja, nacrt zakona o javnim servisima trebalo bi da bude dostavljen vladi odmah nakon 15. novembra.

Izvor: B92

Pogledajte još