Medicina budućnosti - elektronski implanti koji će nestati u telu

Tim istraživača je dizajnirao fleksibilne elektroničke komponente koje se mogu rastopiti u telu, i vodi. Komponente se mogu koristiti za pametne uređaje koji nakon upotrebe jednostavno nestanu. Ovo otkriće može uveliko da pomogne medicini budućnosti, s obzirom da operacije neće morati da se ponavljaju, kako bi se elektronski implanti uklonili nakon što obave svoj posao u telu.

Biorazgradiva elektronika bi mogla da se koristi u privremenim implantatima koji se za potrebno vreme bore protiv hirurške infekcije ili stimulišu rast kostiju, a zatim nestaju u telu, tvrde istraživači.

Ovakvi uređaji bi imali i širu primenu od same medicine, mogli bi da se bore protiv ekoloških katastrofa, kao što su izlivanje nafte, a zatim da nestanu u moru, dodali su naučnici. Takođe, biorazgradiva elektronika bi mogla da nađe primenu i kod jednokratnih potrošačkih proizvoda kako bi se smanjio negativan uticaj na okolinu koji stvaraju tone i tone odbačene elektronike.

Projekat vodi Džon Rodžers, naučnik na Univerzitetu Ilinois, i Fiorenzo Omenetto, biomedicinski inženjer na Univerzitetu Tufts u Medfordu, Masačusets. Njih dvojica tvrde, da nakon nekoliko godina napornog rada i istraživanja, mogu da naprave bilo kakav high-tech elektronski ili optički uređaj – koji nestane nakon što obavi svoj posao.

“Možete li da zamislite biomedicinske uređaje koji se ugrađuju u telo, prate ili utiču na proces ozdravljenja, a nakon ozdravljenja – oni jednostavno nestanu, eliminišući potrebu da se uklone novim hirurškim zahvatom”, izjavio je Rodžers.

izvor: Pixelizam

Pogledajte još