Zemun polje: Oko 200 građana šetalo uz povike "Ubij, zakolji, da Cigan ne postoji!"

Rasno motivisani nemiri traju od tada u i stanovnike ovog naselja romske nacionalnosti drže u strahu i strepnji, javio je Regionalni centar za prava manjina.

"Iste noći, grupa mladića je nasrtala na Rome i Romkinje, vređajući ih na nacionalnoj osnovi i preteći nasiljem. Od tada, većina Roma iz ovog naselja izbegava da izlazi iz svojih stanova plašeći se za svoj život i svoju bezbednost, a mnogi su bili prinuđeni da napuste svoje domove i sklone se kod prijatelja i rođaka", navodi Centar u saopštenju.

Eskalacija ovog rasističkog divljanja, dodaju, u direktnoj je vezi sa senzacionalističkim novinskim člankom objavljenim u Večernjim novostima 30. oktobra pod nazivom "Zemun polje: Šuga među osnovcima!".

"U ovom tekstu se bez bilo kakvog ograđivanja prenosi izjava jednog od roditelja dece koji pohađaju OŠ "Ilija Birčanin", a koji za pojavu šuge okrivljuje Rome koje su se tu doselili. Naglašavamo da je ovo već drugi primer neodgovornog novinarskog izveštavanja u protekle dve nedelje koji je u direktnoj vezi sa neposrednim rasističkim nasiljem. Podsećamo, nakon što je vest iz Grčke o plavookoj romskoj devojčici nekritički preuzeta u domaćim medijima, grupa skinheda je pokušala da oduzme dete svetlije puti od njenih roditelja pripadnika romske nacionalne manjine. Napominjemo da se ni u jednom slučaju nisu oglasila profesionalna novinarska udruženja, političke partije ili šira javnost", upozorio je Centar.

S obzirom na višednevne incidente i svakodnevne pozive na linč jedne etničke grupe posebno zabrinjavanja postupanje nadležnih organa, pre svega policije, koja je bila prisutna tokom protesta na kome su se čuli pozivi na rasnu i nacionalnu mržnju i netrpeljivost, a koja, prema saznanjima Regionalnog centra, nije preduzela ništa da ih spreči.

"Istovremeno, prema rečima stanovnika naselja, predstavnica gradskih vlasti koja ih je posetila na njihov poziv ih je posavetovala da se zatvore u svoje kuće i "obrate pažnju na higijenu". Smatramo da su predrasude duboko ukorenjene među onima koji bi prvi trebalo da reaguju protiv svih oblika rasizma i zaštite žrtava rasističkog nasilja. Zato pozivamo nadležne institucije da blagovremeno reaguju na najavljeni antiromski protest i spreče svako okupljanje koje može dovesti do daljeg progona romskog stanovništva u Zemun polju"
, naveo je Centar u saopštenju.


21.rs

Pogledajte još