Dekana Medicinskog fakulteta u Nišu policija branila od studenata

Uz pomoć policije Ilić je na kraju radnog vremena napustio fakultet kroz hol u kojem su studenti skandirali “Ostavka, ostavka”.

Pred dekanatom su se okupili studenti trogodišnjih strukovnih studija koji zahtevaju finansiranje iz budžeta za sve koji su ostvarili 48 ESPB, studenti takozvane engleske grupe, koji zahtevaju da nastavu prate na srpskom jeziku zbog nepostojanja adekvatne literature dok su apsolventi integrisanih studija zahtevali oslobađanje plaćanja obnove godine onima kojima je istekao ovaj staž.

Zajednički zahtevi sve tri kategorije bili su i da se omogući studentima koji su obnovili godinu da bez dodatne naknade prate vežbe i predavanja (i na taj način steknu pravo na polaganje ispita preko kolovijuma), da se ponovo uvede socijalna kategorija za ugrožene studente i da se smanje sve dadžbine koje su povećane u poslednjih nekoliko meseci.

Studenti traže da se svima smanji cena ispita koja je uvećana sa 500 na 1.000 dinara, cena uverenja o diplomiranju za koje je potrebno dati 5.000 dinara, cena izdavanja diplome koja košta 30.000 dinara kao i cena ispita za apsolvente koja je ranije bila 800, a sada je 1.500 dinara.

Dekan Ilić nije želeo da komentariše zahteve studenata kao ni to da li bivši dekan Milan Višnjić stoji iza protesta.

"Ne mogu sada da govorim u šoku sam zbog svega. Ne znam ko stoji iza ovoga, ali je jasno da su deca izmanipulisana", rekao je kratko Ilić.

Izvor: Blic

Pogledajte još