Oprez: Otrovne bobice podvaljuju kao lekovitu aroniju

Departmanu za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu pri tom fakultetu obratilo se protekla dva meseca nekoliko građana iz različitih delova Srbije radi identifikovanja plodova, odnosno biljaka koji su kupljeni kao aronija, navedeno je u saopštenju Poljoprivrednog fakulteta.

“U svim tim slučajevima stručnjaci departmana su navedene plodove, odnosno biljke, identifikovali kao kokošije grožđe (Solanum nigrum), čiji su ne samo plodovi nego i čitava biljka otrovni"
, upozoreneo je u saopštenju.

Aronija je višegodišnja drvenasta biljka koja formira žbun, plodovi su joj tamno-plave do crne boje ali, kako objašnjavaju stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta, nisu bobice već sinkarpne koštunice, poput gloga. Sazrevaju krajem avgusta i početkom septembra, nisu sočni i nemaju glatku i ravnu pokožicu nego je ona obično blago ili više nabrana.

Za razliku od aronije, kokošije grožđe je zeljasta jednogodišnja biljka (ponekad dvogodišnja) korovske vrste, koja takođe ima tamno-plave do crne plodove ali su to sjajne bobice i neprijatnog mirisa kad odstoje.

Plodovi kokošijeg grožđa sazrevaju od septembra do novembra, jako su sočni i otrovni su, kao i cela biljka, navode stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta i apeluju na građane da, uprkos razlikama između aronije i kokošijeg grožđa, obrate pažnju na plodove i biljke koje kupuju.

Izvor: Kurir

Pogledajte još