SAD čestitale Kosovu na istorijskim izborima

- Čestitamo privrženosti Vlada Kosova i Srbije koje su hrabrile izlazak građana na izbore da bi narod demokratski izabrao svoje lidere. Uspešno sprovođenje izbora je važan vid implementacije dogovora koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, radi normalizacije odnosa između Kosova i Srbije - dodaje se u saopštenju.

Stejt department je apelovao na sve strane da se sledeća faza izbornog procesa održi na miran, slobodan i fer način. SAD su osudile napade u severnoj Mitrovici, za koje su rekle da su „osujetili izbore na severu Kosova, izrazivši očekivanje da će relevantne kosovske vlasti istražiti to i privesti odgovorne pravdi.

- „Ne možemo dozvoliti da nasilje nekolicine baci senku na veliki napredak koji ovi izbori predstavljaju - zaključuje se u saopštenju.

Tanjugu je juče u Stejt departmentu rečeno da su SAD spremne da pomognu da se dođe do uspešnog ishoda demokratskog procesa i da se zahvaljuju OEBS-u i kosovskoj vladi na trudu da se olakša održavanje ovih izbora. Izbori na severu su protekli u senci nasilja, incidenata i hapšenja, a specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček izjavila je juče da se izbori na mestima gde je glasanje nasilno prekinuto ne mogu smatrati regularnim.

Izvor: Blic

Pogledajte još