Samo stezanje kaiša neće rešiti probleme

Saks je u intervjuu za današnju "Politiku" rekao da su potencijali Srbije poljoprivreda, prerada hrane, rudna bogatstva, IT industrija i turizam, koji će, u kombinaciji sa angažovanjem talentovanih ljudi dati rezultate.

- Dva pravca bi trebalo da budu ključna u ekonomskoj politici u Srbiji. Prvi, rešavanje finansijskih problema kao što su budžetski deficit i javni dug. Štednja je nužna, jer niko neće želeti da pozajmi novac Srbiji ukoliko se sve nastavi kao do sada. U isto vreme, to nema smisla ukoliko nemate i drugu, paralelnu strategiju razvoja ekonomije - rekao je Saks.

Saks je istakao da "stezanje kaiša" ne rešava problem.

- Ne koristite dovoljno sve svoje potencijale i to morate da promenite. Imate mnogo inteligentnih i obučenih mladih ljudi. Srbija nije drastično siromašna zemlja ukoliko se pogledaju standardi celog sveta, ali jeste siromašna u poređenju s potencijalima koje ima. Međunarodni monetarni fond će tražiti štednju i to jeste neophodno, ali bez strategije razvoja to neće dati rezultate i doneće jedino patnju - rekao je Saks.

On je rekao da je ovakva situacija posledica rata, sankcija i ekonomske politike koja je mnogo puta bila loše vođena, kao i visoka stopa nezaposlenosti i industrija koja se nije prilagodila modernim uslovima poslovanja. Komentarišući svetsku ekonomsku krizu, Saks je rekao da misli da je "najgore prošlo" i da je postepen oporavak moguć, kao i da je "Nemačka mogla da bude velikodušnija i da je mogla da pomogne drugima da se brže i bolje oporave.

- Nemačka je najveći kreditor u Evropi i sve što je radila je bilo u cilju da se spasi evro, a ne da se reše svi problemi. Pomagala je druge samo u meri da ne razbesni svoje građane, ali ne i da reši probleme krize u Evropi - ocenio je Saks.

Saks je dodao i da će "evro postojati dok god ga Nemačka ne blokira".

- Kancelarka Merkel je bila hladne glave, iako su bili glasni glasovi da se Grčka izgura iz evrozone. Imam utisak da je evro preživeo i da je najgore prošlo - zaključio je Saks.

Izvor: Blic

Pogledajte još