Usne prve padaju u oči: Naučite kako da ih negujete

Naravno, hladno i vetrovito vreme samo po sebi čini naše usne suvim i osetljivim, tako da ne napadajte odmah svoje partnere! Umesto toga, poslužite se našim savetima za negu usana, pa vam ni zima neće moći ništa.

Zbog vremenskih (ne)prilika, upravo ovo godišnje doba zahteva najviše nege i to celog tela, bukvalno, od glave do pete. Čini se kao da, prosto, počinjemo da se sušimo i gubimo sjaj i energiju koje smo pokupili tokom leta.

I nemojte da mislite da ste sa kosom i kožom završili sa negovanjem. Tu su i usne, najlepši deo lica koji često prvo ’pada’ u oči.

Prvo i prvo, imajte uvek labelo kod sebe i mažite ga često. Tako će vam usne uvek biti nežne i meke. Takođe, možete koristiti i kokosovo ulje čiju ćete malu količinu stavljati ujutru i uveče. Ulju je potrebno malo da odstoji, a onda će ga usne upiti. Biće nahranjene i negovane, a imaće i divan miris.

U slučaju ekstremno suvih i ispucalih usana, potrebno je posvetiti im malo više pažnje. Kako se bakterije ne bi sakupljale u ostacima kožice na vašim usnama i kako biste sprečile infekciju, uradite jednostavan piling četkicom za zube. Budite pažljive da ih ne raskrvarite, a potom ih premažite labelom ili kokosovim uljem.

Kad smo već kod labela, nabavite ono koje ima zaštitni faktor. Iako se čini da je zimi sunce retko i slabo, ono i dalje vreba iza svih tih sivih oblaka. Dodatna nega i zaštita nikada nije na odmet.

Problem sa usnama može da bude i rezultat dehidracije, a ne samo njihovog oblizivanja na vetru i hladnoći. Stoga, vodite računa da unosite dovoljno tečnosti. Ipak, bolje bi bilo da umesto kafe koja ne pospešuje hidraciju popijete neki biljni čaj koji je odličan za celo telo, a dobro će vas i ugrejati. Pazite i na ishranu, tako da što je moguće više smanjite masnu i tešku hranu, a konzumirajte voće i povrće.

(old_image)

A za specijalne prilike, kad je ipak potrebno nešto više od labela se spremajte na sledeći način:

Usne će biti dobro pripremljene za ruž ako ih prethodno namažete nekim hidrantnim sredstvom.
Da bi vam ruž duže trajao, celu površinu usana namažite olovkom za usne, a zatim nanesite ruž.
Ili: namažite jedan sloj ruža, zatim nanesite puder, a onda drugi sloj ruža.
Ruž nanosite četkicom – iz higijenskih razloga, a i radi preciznijeg oblikovanja usana.
Za sjajne usne, preko ruža nanesite jedan sloj sjaja za usne!
Da vam ruž ne bi ostavio trag na zubima, posle nanošenja, prislonite uz usne papirnu maramicu kako bi ste uklonili višak ruža.

Izvor: wannabe, svaštara

Pogledajte još