Nacionalni savet Roma poziva vlasti da reaguju na "žigosanje" romske populacije

- Pozivamo sve nadležne institucije da reaguju na provokacije i organizovane incidente prema Romima. Molimo sve građane Srbije da osude one koji na rasističkoj osnovi svojim divljačkim ponašenjem izazivaju nemire i stvaraju distancu, netrepeljivost i mržnju prema Romima - svojim sugrađanima - navodi se u saopštenju.

Poverenica za zastitu ravnopravnosti Nevena Petrušić najoštrije je danas osudila višednevne incidente u Zemun Polju i zatražila od nadležnih organa da hitno reaguju.

"Imajući u vidu da je najavljen novi protest, poverenica upozorava da ova situacija može još više da eskalira i podseća na ranije slične slučajeve u kojima su nasilje, pozivi na linč, izražavanje mržnje i netrpeljivosti prema romskoj populaciji imali ozbiljne posledice", navodi se u saopštenju.

Rasizam u Srbiji još nije u potpunosti iskorenjen, ocenila je poverenica i pozvala medije da svojim pisanjem doprinose razvijanju svesti o ljudskim pravima i toleranciji.

Prethodno je Nacionalni savet romske nacionalne manjine Srbije najoštrije osudio pisanje pojedinih medija koji na veoma grub način Rome žigošu kao jedine krivce za pojavu šuge u Zemun Polju.

Za više detalja o ovom incidentu pogledajte ovde

izvor: Blic

Pogledajte još