Grčka: Počeo 24- časovni štrajk, u Atini odložen zbog jake kiše

Poziv na štrajk uputila su dva najveća grčka sindikata privatnog i javnog sektora, GSEE i ADEDY, a njime su obuhvaćene javne službe, bolnice, banke, škole, aerodromi, luke i opštinske službe.

Glavni protest u Atini otkazan je zbog jakih pljuskova, mada se oko 4.000 članova sindikata povezanog sa komunističkom partijom PAME okupilo na centralnom atinskom trgu Sintagma, prenela je agencija AFP.

Takođe, ispred kancelarija sindikata privatnog sektora GSEE okupilo se oko 1.000 demonstranata.

Bolnice rade sa smanjenim brojem osoblja, nekoliko letova je otkazano zbog obustave rada zaposlenih u civilnom vazduhoplovstvu, a novinari su obustavili rad na pet sati.

Protest zbog vladinih mera štednje održan je i u Solunu, drugom po veličini grčkom gradu, na kome je učestvovalo oko 10.000 demonstranata prema procenama policije.

Generalni štrajk održava se dan pošto su članovi "trojke", koju čine predstavnici Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, započeli u Atini novu rundu razgovora sa članovima grčke vlade.

Grčka je već šestu godinu u recesiji zbog čega je prinudjena da primenjuje oštre mere štednje koje su "iscedile" domaćinstva, a stopa nezaposlenosti je prešla preko 27 odsto.

Izvor: Blic

Pogledajte još