Hirurzi otkrili novi deo ljudskog tela

U radu objavljenom u „Journal of Anatomy“, oni potvrđuju postojanje anterolateralnog ligamenta kolena.

Ova dva hirurga nisu prve osobe koje su spekulisale o postojanju ovog „misterioznog“ ligamenta – ta čast ide Francuzu Polu Segonu, koji je u radu objavljenom 1879. godine naslućivao o „bisernoj, otpornoj vlaknastoj traci“.

Kako bi testirali nejgovu teoriju, hirurzi Stiven Kles i Džonatan Bolemans, izvršili su disekciju kolena 41 leša i otkrili „dobro definisanu ligamentnu strukturu“ koja povezuje femur sa tibijom kod 40 tela.

Iako anatomski opis ovog ligamenta jeste značajana, pošto napokon utvrđuje postojanje strukture, tim je otkrio još jednu, možda važniju, funkciju tkiva.

Ovo vezivno tkivo ima ključnu ulogu kod pacijenata kojima je povređen prednji kružni ligament.

Prednji ukršteni ligament nalazi se unutar kolena i sprečava da se ono izbaci iz zgloba te da tibia ima preveliku slobodu pomeranja unapred u odnosu na femor. Osim toga on kolenu daje rotacijsku stabilnost.

Povrede tih ligamenata su dosta česte, posebno kod osoba koje se profesionalno bave sportom kao što su fudbal, košarka ili skijanje. Povrede nastaju kada koleno pretrpi udarac sa strane, prilikom naglog zaustavljanja ili doskoka uz rotaciju gornjeg dela tela u odnosu na potkolenicu. U takvim situacijama ligamenti se mogu istegnuti, napući ili čak sasvim polomiti.

Iako će biti potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdila ova hipoteza, ovo otkriće bi moglo da pruži nadu za buduće tretmane ove povrede.

Izvor: b92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.