Država kreće u obračun sa huliganima

Divljanje navijača na poslednjem derbiju Crvena zvezda - Partizan

Srpskim bezbednosnim službama poznata su imena svih izgrednika i huligana koji su u nedelju na lokalnim izborima na severu Kosova lomili kutije, pretili građanima koji su hteli da glasaju i presretali ih na putu do birališta.

"Poznato je sve - kada su ušli na teritoriju Kosova, njihova imena, hronološki kada su i šta radili. To nisu nikakvi navijači, već narko-dileri koji se kriju iza navijačkih obeležja i drže čitave tribine, stadione i navijačke grupe pod kontrolom. Svi oni će biti pohapšeni"
, kaže dobro obavešteni sagovornik “Blica”.

Zbog toga će, po rečima istog izvora, u dogledno vreme biti realizovan plan države za obračun sa svim izgrednicima.

Obećanja
Ivica Dačić
Formiran je Nacionalni savet za borbu protiv nasilja na čijem je čelu Dačić, usvojena je Strategija, ali ništa konkretno nije urađeno, a huligani su vremenom postajali sve opasniji. Dačić je u martu ove godine obećao Platiniju da će preduzeti oštre mere na suzbijanju nasilja na sportskim takmičenjima.
Aleksandar Vučić
Vučić je 12. februara ove godine izjavio da će se država suprotstaviti huliganima merama prevencije. - Time podrazumevam opšti zakonski okvir koji će biti nešto oštriji nego ranije - rekao je prvi potpredsednik Vlade nakon nereda i prekida na utakmici finala Kupa Radivoja Koraća u Nišu.


"Biće to kompletan obračun sa, pre svih, narko-strukturama sa stadiona. Reč je o nekoj vrsti blickriga, akcije koja treba da bude iznenadna i brza, kako te grupe ne bi imale vremena da se pripreme i da eventualno odgovore"
, objašnjava izvor “Blica”.

Razmatra se, kako saznajemo, i osnivanje radne grupe čiji bi zadatak bio da se obračunava sa svim vrstama huligana, ali to je tek u planu i na nivou ideje.

Poigravanje sa strpljenjem Platinija i Blatera

Na utakmicama u organizaciji UEFA bakljade su mnogo ređe i znatno manjeg obima. U Engleskoj je divota, kao u pozorištu. Dešavaju se ponekad u Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji i Italiji, ali sve se svodi na pet-šest bačenih baklji ili petardi. To ne može da se meri sa ovim u Srbiji što postaje teško rešivo. Srbija je pod posebnim monitoringom, nisu slučajno dolazili Platini kod Tadića i Blater kod Dačića. Upozorili su i njih i naš savez da se neredi moraju sprečiti. Kad jednom izgube strpljenje, mogu jednostavno da nas izbace iz takmičenja na nekoliko godina i to je realna opasnost - kaže Nebojša Ivković iz FSS.

Za “Blic” je u Vladi Srbije potvrđeno da će u petak biti održana sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti na kojoj će borba protiv huligana takođe biti tema.

"Sednica je zakazana, a na njoj će se raspravljati o svemu što se dešavalo tokom kosovskih izbora i nereda na biračkim mestima u Kosovskoj Mitrovici, ali i o navijačkim grupama, tržištu narkotika i borbi protiv narko-grupa, ali i o zloupotrebi rotacionih svetala"
, rečeno nam je u Nemanjinoj 11.

Dačić: Treba nam konsenzus
Premijer Ivica Dačić izjavio je juče za “Blic” da je za rešavanje problema sa navijačima neophodan jedinstven pristup svih državnih organa.


"Neophodna je podrška i konsenzus celokupnog društva"
, rekao je Dačić.


Blic

Pogledajte još