Dačić: Ako ne izađete na izbore, gradonačelnik će da vam bude Albanac

"Biće vam onako kako odlučite. Ako Srbi ne izađu na izbore biće im gradonačelnik Albanac. Nek im je sa srećom", rekao je Dačić i dodao da je Srbija na udaru zato što im pomaže, ali i da nije reč o statusnim pitanjima već o opstanku.

"Kako budete uradili tako će i biti. Nemojte da kažete sutra da smo krivi mi u Beogradu", rekao je Dačić i istakao da su Srbi sada u prednosti jer znaju koliko njih treba da izađe na izbore da Albanac ne bi bio gradonačelnik Kosovske Mitrovice.

Dačić je apelovao da Srbi izađu na ponovljene izbore 17. novembra i da se uozbilje, jer je reč, kako je naglasio, o opstanku i više od ovoga se ne može.

"Ko to neće rizikujemo da se izgubi sve. Srbija više od ovoga ne može da odbrani. I zato pozivam Srbe da izađu na izbore, ne zbog nas u vladi već zato što je reč o njihovoj sudbini i o opstanku", rekao je Dačić novinarima nakon konferencije "Sloboda izražavanja i demokratija i digitalnoj eri - mogućnost, prava i odgovornosti".

On je upitao da li iko misli da će Srbija da ugrozi svoju budućnost zbog 10.000 ljudi. Premijer je upitao ko će ih braniti ako ne Srbija i da li su to DSS, Dveri, Obraz, navijačke grupe.

"Neozbiljno je misliti da su Srbi na Kosovu mogli da opstanu bez pomoći Srbije i šta sada treba da uvodimo sankcije, koga oni slušaju ako ne slušaju Beograd", rekao je Dačić.

Premijer je ponovio da pre ovoga Srbija na Kosovu nije imala ništa osim principijelnog stava da je Kosovo Srbija i da je vlast na severu Kosova bila legitimna sa stanovišta Beograda, ali ne i međunarodne zajednice.

On je još jednom ukazao na ranije iznet stav da bi Srbije trebalo da bude u EU pre Albanije, kao što je trebalo da bude i pre nekih drugih država istakavši "da su to godine koje su pojeli skakavci".

(old_image)
Foto: Beta / Council of the EU - Zucchi Enzo

Sastanak u Briselu sa visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton bio je izuzetno važan, jer ona treba da podnese izveštaj o primeni Briselskog sporazuma uoči odluke Evropskog saveta o otvaranju pregovora o članstvu sa Srbijom, izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić.

"Jučerašnji sastanak u Briselu je važan momenat, jer Ketrin Ešton, u ime EU, treba da podnese izveštaj o sprovođenju Briselskog sporazuma Komitetu za opšte poslove Unije, koji će zatim predložiti Evropskom savetu da li da u januaru otvori pregovore sa Srbijom", rekao je Dačić novinarima posle međunarodne konferencije o medijima, održane u hotelu Metropol.

Prema njegovim rečima, bilo je važno da se razgovara o lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, ali i o drugim temama, kao što su policija i pravosuđe.

"Još jednom smo ocenili da smo zadovoljni brojem Srba koji su izašli na lokalne izbore, a ono što je važnije od svega jeste da smo dobili ili ćemo dobiti u drugom krugu izbora za gradonačelnike devet od deset opština legalnu i legitimnu vlast priznatu ne samo od Beograda i Prištine, već i međuanrodne zajednice", rekao je Dačić.

Premijer je istakao i da je formiranje Zajednice srpskih opština korak koji zatim sledi, po završetku drugog kruga lokalnih izbora koji će biti 1. decembra.

Dačić je rekao i da je kratak rok za održavanje ponovljenih izbora na tri biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici, ali da treba istaći da nisu poništeni celi izbori.

"Nismo oduševljeni što će će se ponovo glasati u tri opštine 17. novembra, zbog kratkog roka, ali to nije ponovni prvi krug, već deo tog prvog kruga za izbor gradonačelnika i skupštinu severne Mitrovice", rekao je Dačić.

Izvor. B92

Pogledajte još