Jeste da je gradonačelnik pušio krek - ali obožavaju ga!

Ford je isprva ćutao. A onda je, iznenada, priznao. Čak i objasnio - da je to učinio u stanju "zatupljenosti od alkohola". I odbio da podnese ostavku.

Rezultat: ne pada mu na pamet da se povuče, a gradjani Toronta ga naprosto obožavaju!

"I on je samo čovek. Svi grešimo", kaže jedan gradjanin Toronta za javnu televiziju CBC.

"Ako puši (krek) i štedi naš novac, glasaću za njega. Glasao bih i da je skitnica", dodaje drugi.

Neverovatno, primećuje Si-En-En (CNN), ali Fordova popularnost stalno raste, o tome svedoče i istraživanja javnog mnjenja.

Priču o pušenju preradjenog kokaina - kreka, prvi je u maju objavio jedan bloger, a preneo i ugledni "Toronto star". Objavljeno je da postoje i snimci.

To nije poljuljalo Fordovu popularnost, kao ni medijske priče o njegovim navodnim vezama sa uličnim kriminalcima, kao ni "prozivke" da je iznosio rasističke i homofične komentare.

Na godišnjem porodičnom roštilju, imanje Fordove porodice tada je "okupiralo" oko 10.000 pristalica koji su mu klicali.

"On je izuzetan čovek i mnogo ljudi veruje u njega. Pitanje je kad će gradjani osetiti da ih on ustvari koristi i da je izdao poverenje koje su mu pružili", kaže za CNN član Gradskog veća Toronta Denzil Minan-Vong.

Skandal je došao do vrhunca kad je pod optužbama vezanim za drogu uhapšen jedan od Fordovih prijatelja.

Gradonačelnik je do utorka sve negirao, a onda je iznenada izašao iz svog kabineta, pravo iz lifta prišao novinarima i odgovorio na pitanje:

"Da, pušio sam krek-kokain. Da li sam ovisnik? Ne! Da li sam probao? Verovatno, u jednom od stanja zatupljenosti od pića, verovatno pre oko godinu dana."

Novinari kažu da su očekivali da će da podnese ostavku.

"Zapravo, bila sam prilično iznenadjena", kaže izveštačica iz Gradske skupštine Robin Dulitl.

Priznanje je bila samo poslednja od čudnih stvari vezanih za Forda, kojeg magazin "Toronto lajf" opisuje kao "najneobičnijeg gradonačelnika ikad".

Ipak, jače od "prozivki" bile su uspešno sprovedene fiskalne reforme, pa "Toronto lajf" primećuje da je "iza kulisa" učinio mnoge stvari "kao čarobnjak".

CNN uporedjuje Forda sa Merionom Berijem, koji je kao gradonačelnik Vašingtona početkom devedesetih "uhvaćen na delu", dok je sa policijskim doušnikom (takodje) pušio krek. Posle šest meseci u zatvoru, Beri se vratio u politički život i izabran je u Gradsko veće Distrikta Kolumbija pod sloganom: "On možda nije savršen, ali je savršen za Vašington." Od 1995, ponovo je četiri godine bio gradonačelnik, a i dan danas je u Gradskom veću.

Veza između Forda i Berija - sklonost kontroverznim izjavama i nesporna ljubav njihovih sugrađana, navodi CNN.

"Ford voli Toronto i želi da predstavlja grad kao gradonačelnik", kaže gradska većnica Džej Robinson.

A da li je to moguće?

Novinarka Dulitl misli da jeste. I formalno - jer ne postoji zakon o opozivu kojim bi mogli da ga izbace iz kabineta.

Većnik Robinson misli, medjutim, da bi Ford uprkos podršci trebalo "malo, privremeno da ostupi" da bi "rešio privatne probleme".

Gradonačelnik Ford, izgleda, ima drugačiji plan. Za njega je, smatraju novinari, izborna kampanja već počela. U Torontu se dogodine održavaju izbori za gradonačelnika.

Blic

Pogledajte još