Na Zemlju će pasti satelit, samo niko ne zna kada i gde

Međutim, trenutno niko ne zna kada će se to tačno dogoditi niti gde će ostaci satelita pasti. Očekuje se da će između 25 i 45 fragmenata svemirske letelice teške jednu tonu preživeti pad kroz atmosferu i udariti u Zemlju, s tim da bi najveći deo mogao biti težak do 90 kilograma.

U pitanju je poslednji ovakav trenutak u paradi svemirskih letelica koje su pale na Zemlju i koji se naziva „nekontrolisani ulaz“. Ono što je dobra vest jeste podatak da do sada niko nije bio povređen prilikom ovih „nekontrolisanih ulaza“.

„Vrlo je teško predvideti gde će satelit tačno ući u našu atmosferu i gde će tačno pasti. Naša najbolja pretpostavka je da će se pad desiti između nedelje i ponedeljka“, izjavio je Run Floberghagen, menadžer misije Evropske svemirske agencije zadužene za ovaj satelit..

Satelit je prošlog meseca ostao bez govriva i njegova visina se svakoga dana smanjuje za 4 kilometra. Do srede, njegova visina je iznosila 182 kilometra i obilazio je pun krug oko Zemlje za 88 minuta.

Šanse da ostaci satelita povrede nekoga su izuzetno male ali ne iznose 0 odsto. Floberghagen kaže da će ostaci ugroziti područje od 20 kvadratnih kilometara.

„Ukoliko to uporedite sa celokupnom površinom Zemlje, u pitanju su jako male šanse da neko bude povređene“, dodao je.

B92

Pogledajte još