U Novom Sadu zatvoreno 800 radnji

Kap koja je prelila čašu bilo je povećanje računa za odnošenje smeća.

"Vlasnici radnji mesečno moraju da plate od 30.000 od 40.000 dinara za gradske takse. Samo za zauzeće javne površine taksa iznosi 20.000 dinara. JKP “Čistoća” je, umesto da umanji, za četvretinu povećala usluge"
, kaže Slavica Petkovska Brkić.

Promenjen način obračuna
Sofija Mitrović iz JKP “Čistoća” kaže da nije bilo povećanja cena, već je promenjen način obračuna. "Ugostiteljstki objekti su svrstani u četvrtu grupu jer proizvode velike količine smeća u vidu plastične, tetrapak i staklene ambalaže. Što se tiče letnjih i zimskih bašta, promenjen je način obračuna", kaže Sofija Mitrović.

Ona ukazuje da komunalna preduzeća svesno krše zakon i zidaju cene usluga. Zakonom o komunalnim delatnostima je ukinuta kategorizacija na privredna društva, fizička lica i preduzetnike, ali to komunalna preduzeća ne poštuju. Na isti zakon se pozivaju samo kada uvode nove namete, kao što je uvođenje odžačarine.


"Zbog velikog broja taksa i nameta i stalnog povećanja cena komunalnih usluga, do 800 novosadskih preduzetnika je zatvorilo radnje od početka godine. Mnogi se spremaju da učine isto"
, kaže Slavica Petkovska Brkić.

Dragan Stanojević, iz Uduruženja ugostitelja, kaže da svaki ugostitelj mesečno mora da plati 42 različite takse. Ugostitelji podsećaju da zapošljavaju više od 12.000 ljudi, a još toliko je onih koji indirektno zavise od njihovog rada.

"Cena odnošenja smeća, u nepunih godinu dana, povećana je sa 1.048 na 2.097 dinara, a potom na sadašnjih 2.430 dinara mesečno. Četiri puta je povećana cena održavanja zimskih i letnjih bašta, pa umesto 846, treba da plaćama 3.386 dinara mesečno. Obećavaju smanjenje, a nameti su povećani za oko 20 odsto"
, kaže Stanojević.


Blic

Pogledajte još