Zatvoren Festival arheološkog filma u Valjevu

VALJEVO, 8. jula 2009. (Beta) - Festival arheološkog filma, 10. po redu, zatvoren je u sredu uveče u Valjevu projekcijama crtanog filma "Srećna porodica Neolitići" i dokumentarnih arheoloških filmova "Tajna jedne bazilike" i "Sfinga".

Festival je otvoren 2. jula, a tokom sedam dana u valjevskom Narodnom muzeju prikazano je 14 zanimljivih dokumentaraca iz Italije, Francuske, Austrije, Nemačke, Španije i Srbije.

U okviru festivala prikazani su austrijski film "Putovanje u kolevku Evrope", o veličanstvenom grobnom hramu u Likiji, nemački dokumentarac "Troja - istinita priča", francuski film "Misterija čarobnice Kis" i belgijski "Poslednji Rimljani", koji odgovara na pitanja šta se dogodilo sa ljudima i gradovima posle propasti Rimskog carstva.

Na Festivalu arheološkog filma prikazani su i film "Sveta Severa - između mita i istorijske stvarnosti", o arheološkim istraživanjima crkve i groba mučenice Santa Severe, "Biseri u nizu", o velikom arheologu i istoričaru umetnosti Ranuču Bjanki Bandineliju, kao i crtani film "La Tina, komarac iz ravnice Pontina".

Pogledajte još