Poruka od prirode: Kit se nasukao na obalu sa stomakom punim plastike (VIDEO)

Takođe ove godine ali na drugom kraju Evrope, u Španiji još jedan kit se nasukao na obalu, a u njegovom stomaku pronađeno je 59 različitih delova plastike koje su sve zajedno težile 17 kilograma. Većina ove plastike sastojala se od providnog plastičnog najlona koji se koristi za pokrivanje plastenika u Grenadi i Almeriji. Ostatak su bile plastične kese, devet metara lastičnog kanapa, dva plastična creva, dve male plastične saksije i plastični kanister. Uzrok smrti je blokada probavnog trakta.

Ovo nisu tako neuobičajni incidenti kao što mnogi misle.Slični slučajevi dešavali su se 1989. Godine na Laveci ostrvima u Tirenskom moru, 1990. godine na Islandu, 2008. u Kaliforniji i svima je bila ista dijagnoza – zapušenje i blokada creva od ogromnih količina nagomilane plastike u njima.

Pošto ovoj vrsti kitova, kako je otrkiveno, nije potrebno žvakanje, već samo neka vrsta usisavanja hrane, tako su ove životnje jedne od najugroženijih, jer ljuduski otpad koji završi u moru direktno ulazi u njihov organizam.

Kitovi nisu jedine žrtve našeg otpada. Procenjeno je da preko million ptica i 100.000 morskih sisara umre svake godine zahvaljujući ljudskom otpadu.

U ovoj borbi za opstanak svako od nas može doprineti tako što će smanjiti upotrebu plastičnih proizvoda kao što su plastične kese, slamčice, baloni i plastične flaše. Sačuvajte životinje i prirodu i naravno - reciklirajte!

Pogledajte još