Peti Samit medija "New media revolution"

Samit je posvećen budućnosti medija, novim izdavačkim i advertajzing platformama kao novim kanalima komunikacije, etici u novim medijima, budućim projekcijama kada su u pitanju budžeti namenjeni oglašavanju i transparentnosti kao dugoročnoj strategiji održivog poslovanja medija.

Diominik Lajl, generalni direktor Evropske asocijacije komunikacijskih agencija je ocenio da je izum mašina za štampu doprineo razvoju masovnih medija koji su kreirali masovno tržište.

Marketing, a posebno advertajzing je morao dostavljati jasne poruke koje je masovno tržište
moglo razumeti, zapamtiti i reagovati na njih. Globalna potrošnja na oglašavanje u 2013. će biti $485 milijardi dolara. Po rečima Lajla, to vreme je završeno. U post-Gutenbergovom svetu, distribucija masovnih medija ne košta ništa a alat ima svako.

Sa tim, da u sledećoj godini neće biti rasta u iznosima namenjenim oglašavanju u Srbiji se složio i Bojan Rendulić, direktor Initiative FB, Dok je Jovan Stojanović, direktor Direct Media-e izjavio da klijenti nisu dovoljno hrabri kako bi izašli iz tradicionalnih okvira.

Sonja Jelušić, Media Planning Director media House-a je izjavila da se agencije već godinama pored svog core biznisa bave i media konsaltingom.

Robert Čoban je imao tradicionalno atraktivnu prezentaciju koja je trebalo da predstavi još uvek moćnu snagu printa kao i ostale distributivne kanale koje koristi Color Press grupa. Digitalizacija je po njegovim rečima mukotrpan process u kom treba imati strpljenja.

Ruža Ristanović, izvršna direktorka aim-a i CorD magazina je govorila o neophodnosti konstantnog, brzog razvoja izdavačkih platformi, koji prati zahteve potrošača obezbeđujući adekvatne načine za distribuciju i naplatu sadržaja.

Veljko Lalić, direktor i glavni urednik Nedeljnika je ocenio da od naplate sadržaja ne treba bežati ali da treba biti oprezan prilikom odabira biznis modela, budući da je nekoliko pokušaja korporativnih naplata sadržaja (Slovenija) propalo.

(old_image)

Na trećem panelu, pod nazivom “Novinarska etika u novim medijima”, učesnici su se osvrnuli na probleme koje u medijskoj sferi stvaraju nove tehnologije i na to koje izmene novinarski etički kodeks treba da pretrpi.

Glavni urednik Vremena Dragoljub Žarković je kao na jedan od najvećih etičkih problema ukazao na problem krađe tekstova. Imamo poplavu lopovluka sa pojavom novih tehnologija, ocenio je Žarković i poručio da država medijskim zakonodavstvom mora da zaštiti autorska prava, kako bi se sprečile zloupotrebe na interenet portalima.

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije Petar Jeremić naglasio je da se etika i kodeks moraju poštovati i ocenio da se kodeks najčešće krši u komentarima čitalaca. Sa tim su se složili svi ostali učesnici panela.

Glavni i odgovorni urednik "Blica" Veselin Simonović u vezi sa problemom komentara, istakao je da iz njih često stoje organizovane interesne grupe, ali da je izjavio da je "Blic" uložio dosta u tehnologiju, koja razotkriva te grupe i da je on protiv ukidanja interakcije na portalima.

Sa druge strane, glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti, Ratko Dmitrović izričito je za ukidanje komentara: “To ne može da reši moderator i neko ko se bavi komentarima, već treba zabraniti komentare da bi se sprečilo ludilo i agresija”, naglasio je Dmitrović.

Urednik Radiotelevizije Srbije Zoran Stanojević rekao je da je novinar uvek novinar, čak I u slobodno vreme: “Pridržavam se novinarske etike čak i kada tvitujem.” Jedno od pravila etike na drištvenim mrežama je da ne sedate za kompjuter ako niste u stanju da sednete za volan, ukazao je on.

(old_image)

Jovan Protić, Deputy group CDO, Ringier Axel Springer Media, rekao je da su medjske kuće
danas su mnogo vise od prozvođaca sadržaja: oglasnici, E trgovina, sajtovi za poređenje cena,
organizatori konferencija, online turisticke agencije, da pisana reč više nije dovoljna i da svi
kanali za distribuciju bolje funkcionišu zajedno.

Dmitry Shishkin, urednik digitalnog razvoja, BBC Global News Limited je izjavio da je u savremenom novinarstvu ključna kultura promene, da redakcije moraju biti integrisane, da mora postojati vizija, obuka, liderstvo, agilnost, i da je kruna tog uspeha svakako konstantno angažovanje konzumenata medija, kroz različite sadržaje.

Kimon Zorbas, direktor, Digital Business Consulting Group-a je rekao da treba raditi na tome da
odnos sa klijentima bude povlašćen. Koristiti njihove podatke ali tako da to bude dodata vrednost.

Odnos će svakako morati biti regulisan zakonski.

Manfred Werfel, zamenik generalnog direktora i izvršni direktor Centra za novinsku produkciju
WAN-IFRA –e je podvukao da su prihodi od oglašavana u printu u poslednjih 5 godina pali 22% na globalnom nivou ali da je štampa i dalje najuticajniji medij kao i da u nju treba investirati.

Richard Foan, predsednik IFABC komiteta za web standarde, predsednik JICWEBS (Joint Industry Committee for Web Standards, UK i Irsku) i Izvršni direktor za komunikacije i inovacije, ABC UK, je tokom panela Transparentnost kao dugoročna strategija održivog poslovanja medija, ukazao na tri ključne tačke ove sesije. Da su potrebe industrije podržane od strane ABC-a, da se poverenje gradi transparentnim poslovanjem i da ABC biroi širom sveta, kroz IFABC isporučuju globalne standarde za lokalna tržišta, koji pokrivaju sve kanale za distribuciju informacija.

Magnus Paulson, Predsednik evropskog komiteta IFABC je ukazao na trenutne trendove u oditingu, koji u fokus stavljaju brend i njegov doseg koji se može izmeriti kroz Multiplatform sertifikate.

Marco Bernasconi, generalni direktor, ABC Švajcarske (WEMF) je ukazao na prednosti i izazove
multijezičkog tržišta kao i na podršku države koju imaju oditovani mediji u Švajcarskoj, u vidu povlašćene cene za distribuciju izdanja.

Pogledajte još