Detektivi i obezbeđenje danas na dnevnom redu skupštine

Novim zakonskim rešenjem o detektivskoj delatnosti i privatnom obezbeđenju uređuje se ta oblast, s obzirom da je do sada Srbija bila jedina država u regionu koja oblast privatnog obezbeđenja nije uredila zakonom.

U Srbiji ne postoje tačni podaci o brojkama u sektoru privatnog obezbeđenja, a procene su da se broj zaposlenih kreće od 25.000 do 60.000 ljudi.

U njihovom radu često je dolazilo do ozbiljnih zloupotreba, a zbog neuređenosti su vrlo česta gruba prekoračenja ovlašćenja, uglavnom od strane neregistrovanih organizacija, te je neophodno urediti način, obim i uslove za obavljanje ove delatnosti, stavljajući pod veći stepen kontrole od strane nadležnih organa države i tržišne kontrole, piše u Predlogu zakona o privatnom obezbeđenju.

Kada je reč o detektivskoj delatnosti, nastanak i održivost detektivske delatnosti u Srbiji, EU i svetu uzrokovana je sve većom potražnjom tržišta za detektivskim uslugama, objašnjava predlagač.

Namera zakonodavaca u svim tim zemljama je, kako se precizira, da građanima i organizacijama, pored redovne sudske zaštite, omogući korišćenje alternativne zaštite detektivskih usluga, ali na legalan i legitiman način u skladu sa poštovanjem demokratskih dostignuća.

Parlamentarci će u objedinjenoj debati razmatrati i potvrđivivanje sporazuma izmedju Srbije i Crne Gore o readmisiji, Srbije i Makedonije o policijskoj saradnji i Srbije i Bosne i Hercegovine o predaji i prihvatu lica čije je ulazak i boravak nezakonit.

Izvor: Blic

Pogledajte još