Dačić s predstavnicom OEBS o slobodi medija

U Beogradu je juče počela međunarodna konferencija o medijima pod nazivom "Sloboda izražavanja i demokratija u digitalnoj eri - mogućnosti, prava, odgovornosti", koju su otvorili premijer Dačić i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland, a na kojoj ministri država članica SE razgovaraju o unapređenju zaštite slobode izražavanja u Evropi.

Dačić je istakao da Srbija nastoji da zakonskim rešenjima i ekonomskim merama osnaži medije i vrati dostojanstvo novinarima.

Interes Srbije je da mediji budu profesionalni, a novinari uživaju potpunu zaštitu i da bez straha sa za svoju budućnost obavljaju svoj posao u interesu svoje države, poručio je Dačić.

Jagland je istakao da bez slobode izaražavanja nema demokratije i digitalno doba nije ništa promenilo, osim što Internet nudi nove mogućnosti da se političari na vlasti pozovu na još veću odgovornost.

Na trodnevnom skupu govore i komesar za ljudska prava SE Nils Muižnieks, specijalni izveštač za promociju i zaštitu slobode mišljenja UN Frank La Ru, predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović i generalni direktor Evropske radiodifuzne korporacije Ingrid Deltenr la Ru.

Učesnici skupa, koji organizuju SE i Ministarstvo kulture i informisanja, razmatraju mogućnosti i prepreke slobodi izražavanja i drugih osnovnih prava i sloboda u svetlu izazova koje postavlja Internet, kao i o ulozi suštinskih medijskih standarda u demokratskim društvima u digitalnom dobu.

Izvor: B92

Pogledajte još