Uhapšen makedonski špijun u Novom sadu

Reč je o Zoranu Božinovskom iz Kumanova, inače novinaru, koji se u Makedoniji tereti za špijunažu, iznudu i zločinačko udruživanje.

Novosadska televizija je javila da je on deo kriminalne grupe koja je pre par meseci raskrinkana u Makedoniji, kada su uhapšeni visoki zvaničnici vlade i zaposleni u bezbednosnim službama, pod optužbom da su špijunirali za Grčku.

Viši sud u Novom Sadu odredio je danas ekstradicioni pritvor Božinovskom.

Makedonsko pravosuđe tereti Božinovskog za zločinačko udruživanje, špijunažu i ucenu iz Krivičnog zakonika Makedonije, rekla je danas Tanjugu portparolka Višeg suda u Svetlana Tomić Jokić.

Ona je precizirala da je sudija za prethodni postupak Višeg suda saslušao Božinovskog i da mu je odredio ekstradicioni pritvor.

Tomić Jokić je navela i da je njegov advokat uložio žalbu i da će vanraspravno sudsko veće odlučivati o njoj.

Tomić Jokićeva je navela da je Makedonija u ovom slučaju dužna da u roku od 18 dana dostavi zamolnicu za izručenje Zorana Božinovskog, a nakon toga će vanraspravno veće odlučiti da li su ispunjeni uslovi za ekstradiciju. Osumnjičeni će, kako kaže, biti u pritvoru dok konačnu odluku ne donese Ministarstvo pravde Srbije.

Božinovski je, prema saznanjima Novosadske televizije, iznajmio dva stana u Novom Sadu, a uhapšen je u jednom od njih na Limanu. Prilikom pretresa, pronađeni su i oduzeti računarska oprema sa podacima, kao i novinska dokumentacija.

Portparolka policije Mileva Tomić potvrdila je vest o hapšenju i navela da on uhapšen juče oko 20 sati.

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova dobilo je zvaničnu informaciju od srpskih vlasti da je novinar i vlasnik internet sajta "Burevesnik" Zoran Božinovski priveden u Novom Sadu i da mu je istražni sudija odredio do 30 dana ekstradicionog pritvora, preneli su danas mediji u Skoplju.

Božinovski je jedan od osumnjičenih čije je hapšenje najavljeno u policijskoj akciji makedonskog MUP-a "Špijun", koja je sprovedena polovinom septembra ove godine.

U toj akciji MUP Makedonije je protiv 20 osoba podneo krivične prijave za špijunažu, zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, ucena i pretnji, a najveći broj osumnjičenih je i uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru u Makedoniji.

Izvor; B92

Pogledajte još