Lea Dobričić: Govorili su da ženski DJ ne zna dovoljno dobro da vrti

Kako je počela tvoja ljubav prema elektronskoj muzici?

Prvi put sam dosša u kontakt sa elektronskom muzikom, a posebno sa technom, još kao jedanaestogodišnja devojčica. Tada sam ujedno i prvi put stala za gramofone i odmah osetila da je to ono čime želim da se bavim u životu. Ljubav prema muzici je tada rođena i to je ono sto me pokreće, muzički ali i u životu generalno. Međutim, tek 10 godina kasnije sam imala prilike da počnem ozbiljnije da ulazim u vode DJ-inga, kada sam se preselila u Italiju i počela da zarađujem sopstveni novac, kojim sam sebi kupila opremu i na istoj počela da vežbam.

Da li misliš da si morala da odeš iz Srbije da bi napredovala u svom poslu?

Nikada nisam smatrala da sam morala da odem iz Srbije da bih nešto uradila u životu. Naprotiv, kada sam se vratila iz Italije, gde sam bila više od 5 godina, moja karijera je zapravo počela da se razvija. Međutim, Burn residency takmičenje, putem kog sam igrom slučaja otišla na Ibicu, mi je još više pomoglo u muzičkom razvoju.

Šta je za tebe značila pobeda na Burn Studios takmičenju i prilika da nastupaš na Ibici?

Pobeda na takmičenju mi je stvarno puno značila. Imala sam jedinstvenu priliku da skoro 5 meseci đživim na Ibici, nastupam na ludim žurkama rame uz rame sa najvećim imenima svetske elektronske scene, upoznajem zanimljive ljude iz celog sveta itd. Takođe, sada kada se leto završilo i kada sam se vratila u Srbiju, imam mnogo vise bukinga po regionu ali i po celoj Evropi, dosta putujem i radim u jako dobrim klubovima. Generalno, moja karijera je tek sada krenula uzlaznom putanjom.

Da li si nailazila na neke prepreke ili predrasude, pošto je čini se retko naći devojku ravnopravnu sa muškarcima u DJ svetu?

Nisam nailazila na neke probleme. Međutim, nekoliko puta se jesam suočila sa predrasudom da ženski DJ ne zna dovoljno dobro da vrti muziku.

(old_image)

Ko su tvoji uzori? Na kom velikom festivalu evropskom ili svetskom bi volela da nastupaš jednog dana?

Marco Carola mi je jedan od omiljenih DJ-jeva, a još uvek nisam imala prilike da nastupam sa njim. Što se tiče festivala, volela bih da se pojavim na Time Warp-u, Burning Man-u, Sonar-u i mnogim drugim, a volela bih i ponovo da radim na Exit-u, Monegros-u Kazantipu.

Kako ti se čini današnja DJ scena u Srbiji?

Poslednjih par godina je scena malo zamrla ali mislim da se sada ponovo oporavlja. U Beogradu će ova zimska sezona biti super zato sto su se otvorili neki novi klubovi, kao sto je Atom, koji ce podržavati nove ali i stare nade domaće scene i održavati underground u Beogradu. Naravno tu je i The Tube, koji će kao i obicno dovoditi velika svetska, ali i domaca imena, a pored toga, biće i dosta velikih dešavanja. Ono što mogu sa sigurnošću da tvrdim je to da naša zemlja ima puno odličnih Dj-jeva i producenata koje i ja lično jako cenim i poštujem i za koje mislim da su svetskog kalibra. Tako da.podržimo domaće :))

Koji su tvoji dalji planovi? Na čemu sada radiš?

Planovi su mi da vikendima sviram po žurkama, a da se preko nedelje posvetim produkciji. Trenutno radm na par remixa i nekim originalnim trakama a u prilog mi ide to što dolazi zima i hladno vreme, savršeno vreme za studio!

Šta bi poručila mladima koji žele da krenu tvojim stopama?

Savet od mene bio bi: Budite uporni i istrajni. Nije lako i uglavnom su potrebne godine rada i truda da bi se postigao neki uspeh. I ono što sam naučila usput: ništa bez produkcije. Srećno 😉

Iva Gavrilović

Pogledajte još